Nagyvilág

Négy év után először összeült a nepáli parlament

Négy év után először összeült a katmandui parlament, ám a 84 éves kijelölt nepáli kormányfő gyengélkedése miatt nem tudott elmenni pénteki hivatali beiktatására.

Giridzsa Praszad Koiralának hörghurutja van, antibiotikumot szed, csütörtökön infúziót kapott, időnként mesterségesen oxigént kellett vele lélegeztetni, de állapota javul – közölte a kijelölt miniszterelnök lánya. “Ő egy idős ember, pihennie kell. Túlságosan kimerítőek voltak az elmúlt napok eseményei” – tette hozzá. Mint mondta, elképzelhető, hogy a nap egy későbbi órájában meg tud jelenni a törvényhozásban, és leteheti az esküt.

Koiralának ez lenne az ötödik miniszterelnöki terminusa. Betegsége miatt csütörtökön nem tudott részt venni azon a katmandui tömeggyűlésen sem, amelyen a demokráciapárti ellenzéki mozgalom győzelmét ünnepelték a nepáliak. Gyengélkedése akadályozza, hogy a parlament elkezdhesse munkáját, előkészítse egy új alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását.

Csütörtökön egyoldalú fegyverszünetet hirdettek a maoista lázadók, akik hosszú idő óta folytattak fegyveres harcot az uralkodó és himalájai királyság általuk monarchistának tartott kormánya ellen. Gianendra király pedig hivatalosan is kinevezte miniszterelnöknek Koiralát, az ellenzék vezetőjét. A fegyverszünet három hónapra szól és azonnali hatállyal életbe lép. Szerdán a maoisták feloldották a főbb utak és városok blokádját. Minderre azt követően került sor, hogy ígéretet kaptak az ellenzéki pártoktól: péntekig megkezdődik az alkotmányozó folyamat a két politikai erő nyomására négy év után újra összehívott parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik