Nagyvilág

Mehetnek az uniós békefenntartók Kongóba

Két nappal az ENSZ BT beleegyezését követően csütörtökön az EU is zöld jelzést adott a Kongói Demokratikus Köztársaságba irányuló békefenntartó missziónak.

A konfliktus évei után az uniós segítség hozzájárul az ország és a térség békéjéhez – hangsúlyozta a döntést követően Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A missziót a német Karlheinz Viereck és a francia Christian Damay vezérőrnagyok vezetik majd. A katonák fő feladata lesz az afrikai országban működő ENSZ-misszió, a MONUC munkájának segítése, a helyzet stabilizálása, és amennyiben szükséges, az ENSZ-katonák mandátumának teljesítése.

Az európai békefenntartóknak emellett még hozzá kell járulniuk a civilek védelméhez, és biztosítaniuk kell a kinshasai repülőteret is. Korlátozott mértékben részt kell venniük a veszélybe került emberek evakuálásában is. A Miniszterek Tanácsa döntése értelmében Kinshasában 400-450 katona fog állomásozni, a szomszédos országokban pedig egy zászlóaljnyi (nagyjából 500-800) katona bevetésre készen állomásozik majd. A katonák az első szabad választást követően nagyjából négy hónapot töltenek majd az országban.

A kongói parlamenti és elnökválasztás első fordulóját a tervek szerint június 18-án kezdik. Négy évtized óta ez lesz az első szabad választás a polgárháborúk szaggatta közép-afrikai országban. Az ENSZ a tavalyi évben kérte arra az Európai Uniót, hogy tevékenyen támogassa a Kongóban állomásozó 17 ezer katonáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik