Nagyvilág

Fegyverszünetet hirdettek a nepáli maoista lázadók

Egyoldalú fegyverszünetet hirdettek csütörtökön a nepáli maoista lázadók, akik hosszú idő óta folytattak fegyveres harcot az uralkodó és a himalájai királyság általuk monarchistának tartott kormánya ellen. Az ellenzéki pártok szerint ezzel megkezdődhet az alkotmányozó folyamat Nepálban.

Közleményükben a maoista lázadók kijelentették, hogy a fegyverszünet három hónapra szól és azonnali hatállyal életbe lép. Előzőleg – egy nappal korábban – a maoisták feloldották a főbb utak és városok blokádját. Minderre azt követően került sor, hogy ígéretet kaptak az ellenzéki pártoktól arra, hogy péntekig megkezdődik az alkotmányozó folyamat a két politikai erő nyomására négy év után újra összehívott parlamentben.


A maoista fegyveresek azután döntöttek az egyoldalú fegyverszünet mellett, hogy a király a hét elején bejelentette: péntekre összehívja a négy éve feloszlatott parlamentet. Az ellenzéki pártok ennek hatására abbahagyták a tüntetést. A felkelők viszont egy alkotmányozó gyűlés összehívásához ragaszkodva először elutasították az uralkodó ajánlatát. Az uralkodó lemondása után a maoista lázadók, és az ellenzéki szövetség megállapodásán múlik az ország békéje.


Alkotmányozó nemzetgyűlést akarnak


“Feloldottuk a blokádot a parlament első üléséig, arra számítva, hogy a pártok elkötelezik magukat egy alkotmányozó gyűlés megválasztására”- állt a szerdai közleményben. A lázadók Giridzsa Praszad Koirala, a legnagyobb ellenzéki párt, a Nepáli Kongresszus Párt vezetője kérésére szüntették be a blokádot. Koirala – az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje – egy szerdai nyilatkozatában kijelentette, hogy “az alkotmányozó nemzetgyűlés az új parlament fő napirendi pontja” lesz.


Nem ez az első alkalom, hogy a nepáli ellenzék és a maoista lázadók közeledésére, hiszen tavaly novemberben már kötöttek egy megállapodást melyben közös célként deklarálták az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, és egy új alkotmány megfogalmazását, amely automatikusan véget vet az abszolút monarchiának.


A maoista lázadók fegyveres ellenállása több mint tíz éve okoz halálos áldozatokkal járó belharcokat a Kína és India közt geopolitikailag kulcsfontosságú területen fekvő országban. A fegyveres konfliktusokban a BBC beszámolója szerint 13 ezren veszették életüket az elmúlt évtizedben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik