Nagyvilág

Az elnöki vétó dacára létrejött az új palesztin biztonsági erő

Egy iszlámista fegyveres szervezet ötszáz tagja lépett be a Hamász vezetésű kormány által létrehozott új palesztin biztonsági erőbe, dacolva a kormánydöntést érvénytelenítő államfői vétóval.

Abu Abir, a Népi Ellenállási Bizottságok nevű csoport egyik gázai szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy ötszázan csatlakoztak az új, háromezer fős alakulathoz, amely „integráns részét képezi majd a rendőrségnek”. A szóvivő mintegy ötven, automata fegyverekkel, gránátokkal és páncéltörő rakétákkal felszerelkezett álarcos jelenlétében nyilatkozott újságíróknak, ami a Mahmúd Abbász elnökhöz intézett kihívás jeleként értelmezhető.

A Palesztin Hatóság elnöke jogszerűtlennek és alkotmányellenesnek minősítette, és április 21-én megvétózta a Hamász-kormány előző napi döntését a gyorsreagálású rendőri erő létrehozásáról, amelynek élére egy Izrael által körözött szélsőségest nevezett ki Szaíd Szajjám belügyminiszter. Szajjám a különféle milíciák önkénteseiből verbuválódó új rendőri erő feladatát a palesztin területeken uralkodó fejetlenség és zűrzavar felszámolásában, és a fennálló biztonsági erőknek nyújtott segítségben jelölte meg.

A meglévő palesztin biztonsági erők Abbász elnök, a januári választásokon vesztes Fatah vezetőjének fennhatósága alá tartoznak. A belügyminisztérium szóvivője csütörtökön közölte, hogy az új biztonsági erő már napokkal ezelőtt megkezdte a munkát. Elmondta, hogy beolvasztják a rendőrségbe ezt az alakulatot, amint teljesen felkészítik, így az elnöknek nem lesz oka tiltakozni. Ezt azzal indokolta, hogy Mahmúd Abbász csak egy új, a rendőrséggel szemben alternatívát jelentő erő felállítását tiltotta meg, azt nem, hogy a palesztin rendőrséget megerősítő és segítő egységet állítsanak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik