Nagyvilág

Egy egész falut mosott el a Duna Romániában

Tizenhatezer személyt menekítettek ki az árvíz elől a romániai Duna-szakasz menti településekről, ahol az újabb gátszakadások következtében lakóházak százait döntötte romba az víz - közölte csütörtökön a román belügyminisztérium.

Bár az utóbbi két hét folyamán már több mint ezer köbméterrel mérséklődött a Duna másodpercenkénti vízhozama Báziásnál, a folyam román területre érkezésének pontján, a szokatlanul hosszúra elnyúló árhullám további súlyos gondokat okoz az elemi csapás által érintett 12 romániai megyében. A román belügyminisztérium, valamint az illetékes helyi és központi vízügyi hatóságok legutóbbi összesített adatai szerint a Duna történelminek mondott vízhozama és emberöltők által nem látott magas vízszintje nyomán keletkezett árvíz elől eddig mintegy 16 ezer embert kellett kimenekíteni a megvadult folyam elől. Víz alá került több mint 4500 parasztgazdaság és csaknem 1800 lakóház, közülük több száz már összeomlott.

Borbély László, a román kormány területrendezéssel, közmű- és lakásépítéssel megbízott minisztere úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok az eddigiek alapján mintegy 800 ház összeomlásával számolnak. Arról nem is szólva, hogy teljes falvakat, községeket kell ármentes területre „költöztetni”, valójában alapjaitól kezdve újjáépíteni. Ez a helyzet például a dunai árvíz által leginkább megviselt Dolj megye Rast nevű településével is. Ennek lakóit egy árvízveszélytől mentes, magasabb fekvésű területen létrehozott ideiglenes sátortáborba menekítették. Ők már vissza sem térhetnek eredeti falujukba, amely úgy esett az árvíz áldozatául, hogy egyetlen házat vagy épületet sem lehet megmenteni. A megyei hatóságok most tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy a falut a mostani tábor helyén építik újjá.

Közben a Duna a Dabuleni nevű nagyközség magasságában csütörtökön átszakította az évtizedekkel ezelőtt „termőföldmentés céljából” épített, és azóta sem gondozott töltést: víz szinte órák alatt hétezer hektárnyi területet „vett vissza” a Duna egykori árterületéből. A több tucatnyi gátszakadás nyomán víz alá került sok ezer hektárnyi terület alighanem végleg elveszett a mezőgazdaság számára. Ehhez jön az a több mint 70 ezer hektár, amely a vízügyi hatóságok által elrendelt tervszerű gátnyitások nyomán került víz alá a román Duna-szakasztól érintett megyékben.

A helyi lakosok ezrei mellett a román fegyveres testületek – rendőrség, csendőrség, határrendészet, a nemzetvédelmi minisztérium egységei -, valamint az állami intézmények és a katasztrófavédelem mintegy 3500-4000 tagja dolgozik a dunai gátakon, menti a lakosságot. Helytállásukról tanúskodik, hogy az idén eddig egyetlen emberáldozata sem volt a romániai dunai árvíznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik