Nagyvilág

Strasbourgi panamára bukkant az EP magyar tisztviselője

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi épületének bérlésével kapcsolatban több millió eurós visszaélés gyanúja miatt az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottság elnöke, Fazakas Szabolcs azonnali vizsgálatra szólította fel az EU csalás elleni hivatalát és számvevőszékét – írja a Népszabadság.

Fazakas Szabolcs a Népszabadságnak elmondta, hogy a képviselők feltehetően nem hagyják jóvá a tavalyi zárszámadást, ami eddig még soha nem történt meg.

A gyanús ügylet az EP strasbourgi épületrészeivel függ össze, amelyeket a parlament az Erasmus cégtől évtizedek óta bérel. Egy másik ügylet kapcsán kiderült, hogy a szerződéseket az EP hivatalnokai nem közvetlenül a tulajdonossal, hanem áttételeken keresztül kötötték. Strasbourghoz, az EP székhelyét adó elzászi városhoz ilyen módon mai áron évi 2,7 millió euró vándorolhatott. A feltételezett ingatlanpanama 25 éves múltal rendelkezhet, így a teljes összeg ennek sokszorosa lehet.

Fazakas a vizsgálat során azt kívánja kideríteni, hogy ki tudott az ügyletről, s aki tudott róla, az mennyiben felelős érte. Aki nem tudott róla, az pedig mennyiben felelős azért, hogy hivatali pozíciójában éveken keresztül nem vett tudomást a visszás átutalásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik