Nagyvilág

Románia: tizenötezer ember hagyta el otthonát

Több, mint tizenötezer embernek kellett elhagynia házát szerdáig a romániai árvizek miatt, s bár az ország nyugati részén már erőteljesen apad a Duna, a déli és dél-keleti megyékben további gátszakadások és kitelepítések sújtják a lakosságot.

A román belügyminisztérium hivatalosan közzétett adatai szerint szerda reggelig már 15 011-re nőtt a Romániában lakhelyüket elhagyni kényszerülők száma. Többségüknek (10 009 főnek) a déli Dolj megyében jutott ez a sors, 4172 embert Calarasi, 378-at Konstanca, 192-őt Tulcea, 103-at pedig Braila megyében kellett kiköltöztetni.

Az evakuáltak legnagyobb része iskolai vagy egészségügyi épületekben, rokonoknál, ismerősöknél vagy katonai sátrakból rögtönzött táborokban próbálja átvészelni a természeti csapást. Az áradás eddig az ország tizenkét megyéjének 148 települését érintette, 230 lakóház ment teljesen tönkre, további 129 épületet fenyeget az összeomlás veszélye.

Újabb gátak szakadtak át

Szerdára virradóra a Dolj megyei Bechetnél átszakadt a gát, így a város alacsonyan fekvő részén 350 házat öntött el a víz, amelynek magassága elérte az egy métert. Csaknem ezer embernek kellett azonnal távoznia otthonából. A Duna szintje rövid idő alatt sokat emelkedett a Bechet és Dabuleni közötti szakaszon. Rast faluba, amelyet korábban már teljesen elárasztott a víz, a sátortáborokba menekített lakosok egy része lassan visszatér, de csak a károk felmérése céljából, még szó sem lehet visszaköltözésről. A hatóságok ugyanis a járvány megelőzése érdekében fertőtlenítési intézkedéseket hoznak, különös tekintettel a nagy számban elpusztult háziállatok tetemeire.

Bistretnél – ahol az elmúlt napokban több helyen is gátszakadás volt – viszonylag stabil a helyzet, Sapata és Macesul de Jos falukban – bár meghozták a biztonsági intézkedéseket – még nem öntött el házakat a víz. A helyzet súlyos viszont Sarata faluban, gyakorlatilag a lakosság egésze a gátakon próbálja éjjel-nappal erősíteni a védműveket.

Konstanca megyében Oltina környékén tart a válság. A főút mentén épített gát az éjszaka folyamán öt helyen repedt meg. Maga Oltina is veszélyben van, mivel egyetlen éjszaka alatt hetven centiméterrel nőtt a víz szintje. Ezért a hatóságok már szállítják a helyszínre a sátrakat és az élelmet. Kritikus a helyzet a közelben lévő Vlahi faluban. Cernavodánál szivattyúkkal próbálják kiemelni a vizet a város megduzzadt csatornájából.

Sokan nem hajlandók kiköltözni

A Duna-deltában lévő Tulcea megyében szerdára virradóra gátszakadás történt Ceatalchioi településnél, az elszabadult víz harminc háztáji gazdaságot öntött el, négyszáz lakos kitelepülni készül. Abban a körzetben egyébként sokan nem hajlandók kiköltözni a hatóságok nyomatékos felszólítására sem, arra számítva, hogy a Duna úgyis apadásnak indul. De az illetékesek felhívják a figyelmet, hogy a víz nem fog visszahúzódni három-négy héten belül. Az Oltina közelében lévő Salceni lakói is veszélyben vannak, az ottani gát bármelyik pillanatban megrepedhet.

Calarasi megyében Chiseletnél két helyen is túlfolyt a folyó vize a gáton, az Ulmeni és Oltenita közötti szakaszon lévő gátat is fenyegeti az átszakadás veszélye. Spantov falu ma már teljesen lakatlan, lakói három sátortáborban kaptak elhelyezést. A Duna egyébként kétségtelenül “megnyugodni” látszik, vízhozama fokozatosan csökken ott, ahol belép Románia területére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik