Nagyvilág

Magyar szemtanú az egyiptomi merényletről

Hazatért egy magyar család az egyiptomi merénylet színhelyéről szerdán reggel; az egyik családtag az MTI-nek elmondta, hogy a robbanássorozattól 150 méterre volt két kisgyermekével, látták a detonációkat, a menekülő, véres turistákat.

A Dahab településen hétfő este elkövetett merényletnek feltehetően több mint 20 áldozata van, köztük egy magyar nő, akit kedden azonosítottak. A sérültek száma mintegy 60, köztük egy magyar férfi, akit életveszélyes égési sérülésekkel szállítottak kórházba, állapota válságos.

Tuba József 33 éves fővárosi cégvezető elmondta: baráti társasággal utaztak a mintegy ötezer lakosú, főként búvárok és szörfözők körében ismert kis településre. Tudomása szerint a körülbelül 40 magyar turista nagy része az eredeti terveknek megfelelően kint marad péntekig. A szemtanú hétfő este hat-, illetve egyéves kisgyermekével mintegy 150 méterre volt attól a gyalogoshídtól, melynek két végén robbantottak a merénylők.

Az első iszonyatos durranásnál még gázpalackrobbanásra gondolt a magyar férfi, ám körülbelül két másodperc után újabb detonáció hallatszott, majd néhány másodperc múlva egy harmadik pokolgép is működésbe lépett hatalmas fénnyel és szikraesővel.

„Hatéves kisgyerekem sikított, őrjöngött félelmében, egy kőfal mögé bújtunk. Az arabok a robbanások irányába szaladtak, a merénylet színhelyéről pedig pánikba esett, vérző turisták menekültek” – mondta a férfi. Az elhunyt, illetve súlyosan megsebesült két magyar a szemtanú információi szerint a gyaloghídon volt, pár méterre a robbanásoktól.

Emberi testrészek a helyszínen

Tuba Józsefnek magyar turistatársai elmondták, hogy a merénylet időpontjában egy, a településen kívüli programról jöttek éppen vissza. Este a bevezető ellenőrző pontnál azonban katonák leszállították őket a mikrobuszról, és a merénylet sebesültjeit tették a helyükre.

A magyar férfi a merénylet után pár órával, hétfőn éjfél körül a robbanás helyszínén látta, ahogy az emberi maradványokat, testrészeket gyűjtik össze az egyiptomi hatóságok munkatársai.

A robbantás másnapján a település olyan volt, mint egy szellemváros, aki tehette, elmenekült, már éjszaka 100 méteres gépkocsisorok várakoztak kifelé az ellenőrző pontokon – mondta a magyar férfi.

Kedden reggel Tuba József találkozott a 8-9 órai autóútra lévő Kairóból érkezett magyar nagykövettel és konzullal.

„Többet nem megyünk vissza”

A magyar férfi elmondta: jól érzékelhető volt, hogy a helybéliek elítélik a merényleteket, hiszen rokonaik, ismerőseik váltak áldozattá, és a kistelepülés amúgy is szerény anyagi körülmények között élő lakóinak egyetlen megélhetési forrása, a turizmus került veszélybe.

A szemtanúnak szerda éjszaka sikerült hazarepülnie a családjával. Hatéves kisfia azóta is egyfolytában a merényletről beszél.

Tuba József hozzátette: már vagy ötször, hatszor volt ezen az üdülőhelyen, de többet biztos nem megy vissza. Arra a kérdésre, hogy számíthat-e biztosítása alapján bármifajta kártérítésre, elmondta: a biztosítási feltételek között az első helyen szerepel, hogy a terrorcselekmény kizáró ok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik