Nagyvilág

A térség vezetői elítélik az egyiptomi merényletet

Élesen elítélte az egyiptimi Dahab üdülővárosban elkövetett merényleteket hétfő este Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök, Mahmúd Abbász palesztin elnök. Mellettük George Bush, amerikai elnök megdöbbenésének adott hangot.

Bush megdöbbent


Megdöbbenésének adott hangot a merényletek miatt George Bush amerikai elnök is. A Nevada államban tartózkodó Bush éles szavakkal ítélte el az újabb terrorcselekményeket, amelyek – mint hangoztatta – számos ártatlan polgári személy életét oltották ki. Az elnök kiemelte annak szükségességét, hogy fokozzák a terrorizmus elleni harcot.

Nem sokkal a legkevesebb harminc halálos áldozatot és több mint száz sebesültet követelő robbantások után közzétett nyilatkozatában Mubarak államfő szörnyű terrorcselekményekről beszélt, s hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a hatóságok lecsapjanak a felelősökre.

Elítélte a merényleteket Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök is. Az izraeli mentőszolgálatok pedig segítséget ajánlottak fel az egyiptomi hatóságoknak. Értesülések szerint több mint húsz izraeli mentőautót helyeztek készenlétbe az izraeli-egyiptomi határ mentén.

Egyiptom egyébként helyi idő szerint késő este lezárta az Izraellel közös határt, hogy – mint biztonsági források közölték – megakadályozza az esetleges gyanúsítottak átszökését.

Egyhangúan ítélte el az egyiptomi robbantásos merényleteket Mahmúd Abbász palesztin elnök és a Hamász radikális mozgalom vezette palesztin kormány. Mind Abbász, mind a Hamász-kormány külön-külön nyilatkozatban mutatott rá arra, hogy olyan bűncselekményekről van szó, amelyek ellentétben állnak az iszlám vallással, sértik a palesztinok nemzetbiztonságát és ellentétesek az arabok érdekeivel. A korábban hasonló terrorcselekmények miatt hírhedtté vált Hamász állásfoglalását a kormány szóvivője ismertette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik