Nagyvilág

Magyar sérültje van az egyiptomi merényletnek

Az egyiptomi Dahabban elkövett három robbantásnak 18 halálos áldozata van és 62 sebesültje, utóbbiak közt egy középkorú magyar férfi, akit súlyos állapotban szállítottak kórházba.

A vezetők elítélték


Nem sokkal a robbantások után közzétett nyilatkozatában Hoszni Mubarak egyiptomi államfő elítélte a szörnyű terrorcselekményekt, s hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a hatóságok lecsapjanak a felelősökre. Elítélte a merényleteket Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök is, csakúgy mint Mahmúd Abbász palesztin elnök és a Hamasz radikális mozgalom vezette palesztin kormány. Mind Abbász, mind a Hamasz-kormány külön-külön nyilatkozatban mutatott rá arra, hogy olyan bűncselekményekről van szó, amelyek ellentétben állnak az iszlám vallással, sértik a palesztinok nemzetbiztonságát és ellentétesek az arabok érdekeivel. A korábban hasonló terrorcselekmények miatt hírhedtté vált Hamasz állásfoglalását a kormány szóvivője ismertette. Megdöbbenésének adott hangot a merényletek miatt George Bush amerikai elnök is.

Egy magyar férfi súlyosan megsérült a hétfőn éjjel az egyiptomi Dahabban elkövetett hármas robbantásban. Az 53 éves budapesti férfit égési sérülésekkel szállították egy sharm-el-sejki kórházba, de miután ez az intézmény nem alkalmas szakszerű ellátására, hamarosan repülőgéppel átszállították egy kairói katonai vagy a fővárosi francia kórházba, ahol a kedd esti merényletnek már több más sérültjét is ápolják.

A szóvivő emlékeztet rá, hogy a Külügyminisztérium a külföldi utazással kapcsolatos tájékoztatásaiban jelezte, a világban globális terrorveszély tapasztalható, kiemelten a Közép- és Közel-Kelet térségében. Ez a figyelmeztető tájékoztatás szerepel a minisztérium honlapján is – írja közleményében Polgár Viktor.


A legfrissebb jelentések szerint tizennyolc halottja és több mint hatvan sebesültje van az Akabai-öbölben fekvő Dahab üdülőhelyen elkövetett három robbantásnak. A hivatalos adatok szerint 12 egyiptomi és hat külföldi – köztük egy svájci, egy orosz, egy libanoni és egy ötéves német gyermek – halt meg a merényletsorozatban. A hatvankét sebesült többsége ugyancsak egyiptomi, húsz ugyanakkor külföldi, mégpedig dán, brit, olasz, német, francia, amerikai, dél-koreai, libanoni, palesztin, izraeli és ausztrál állampolgárok.


A dahabi bazárban végrehajtott robbantások sokkal kisebb hatóerejűek voltak, mint a tavaly júliusban Sharm-el-Sejkben elkövetettek. Erre enged következtetni az a körülmény is, hogy a szerkezetek 5-6 méternyi távolságban robbantak a környező házaktól, de még azok ablakai sem törtek be a detonáció nyomán. Szemtanúk elmondása szerint a robbantásokat a város bazárnegyedében hajtották végre helyi idő szerint este 7 óra 15 perckor.


Egy meg nem nevezett biztonsági tisztségviselő állítása szerint legalább két öngyilkos merénylő követte el a robbantásokat, míg a hivatalos vélemény távirányítású vagy időzített szerkezetről szól.


Dahab csendesebb, mint Sharm-el-Sejk


Egyiptomban jelenleg tartják az ötnapos kopt húsvétot, a turistaszezon is a csúcspontjára hágott, a szállodák gyakorlatilag tele vannak európai, izraeli és helyi turistákkal. A kairói magyar nagykövetség ügyeletese elmondta a távirati irodának, hogy Dahab egy kisebb, csendes üdülőhely, nem olyan felkapott és zsúfolt, mint Sharm-el-Sejk.


Az elmúlt másfél évben több súlyos merényletet hajtottak végre a Sínai-félszigeten, Tabában, Rasz Sitanban és Sharm-el-Sejkben. Dahab éppen Taba és Sharm-el-Sejk között fekszik. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget a hétfő esti merényletek elkövetéséért. A hatóságok ugyanakkor arra gyanakszanak, hogy akárcsak a korábbi merényleteket, a mostaniakat is egy szélsőséges iszlám aktivistákból álló, Sínai-félszigeti csoport követhette el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik