Nagyvilág

Véres merényletek Irakban

Legkevesebb tizenkét polgári személy életét vesztette s mintegy hatvan civil és rendőr megsebesült több robbantásos merényletben és lövöldözésben hétfő délelőtt Irakban – közölték iraki biztonsági források.

Négy autóbombás merényletet követtek el hétfőn Bagdadban, amelyekben legkevesebb hat ember meghalt, és csaknem félszázan megsebesültek.

Gépkocsiba rejtett pokolgép három embert ölt meg és 25-öt megsebesített a Bagdad északi részén fekvő Bab-el-Moadam negyedben. A gépkocsi egy forgalmas útvonalon állt, a Tigris folyóhoz közel, nem messze a legnagyobb fővárosi kórházak épülettömbjeitől, egyes kormányzati épületektől és egy autóbuszállomástól.

Két pokolgép robbant fel csaknem azonos időben a bagdadi Musztansziríja egyetem közelében is, legkevesebb három ember halálát és 15 sebesülését okozva – közölte a rendőrség. A Bagdad déli részén fekvő Dúra negyedben hat ott lakó vagy ott dolgozó polgári személyt öltek meg fegyveresek több különböző támadásban – közölte egy másik biztonsági forrás.

Az iraki fővárosnak ugyancsak a déli részén fekvő al-Baja negyedben házi készítésű robbanószerkezet öt rendőrkommandóst megsebesített. A Bagdad nyugati részén fekvő Manszúr negyedben a rendfenntartó erők és iraki felkelők között kirobbant összecsapásban megsebesült két rendőr és egy polgári személy.

A Bagdadtól 30 kilométerre délre fekvő Mahmúdíjában hat rendőr és három polgári személy megsebesült, amikor pokolgép robbant egy járőr mellett.

Bagdad börtönéről hírhedt Abu Graib elővárosában a rendőrség egy kis teherautóra bukkant, rajta 15 férfi holttestével, akiket meggyilkolásuk előtt megkínoztak – közölte egy rendőrségi illetékes. A bagdadi Dúra negyedben két további holttestet találtak, amelyek közül az egyiket valószínűleg felakasztották. A kivégzettek feltehetőleg az Irakban dúló felekezetközi erőszak áldozatai.

Az újabb erőszakhullám jelzi, mekkora kihívással kell szembenéznie Dzsavád al-Máliki kijelölt miniszterelnöknek, aki hétfőn megkezdi a tárgyalásokat a három fő iraki felekezet, illetve népcsoport, a síiták, szunniták és kurdok pártjainak képviselőiből álló egységkormány létrehozásáról. Délelőtt az egyes politikai pártok külön-külön vitatják meg a javasolt kormánynévsort, majd a nap folyamán közösen folytatják a konzultációkat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik