Nagyvilág

Mladics újabb segítője rendőrkézen

A szerb hatóságok őrizetbe vettek még egy személyt - egy egykori haditengerészeti kapitányt - azzal a gyanúval, hogy segítette a bujkálásban a legsúlyosabb háborús bűntényekkel vádolt Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.

Ratko Vucsetics elfogásáról a Kurir című belgrádi napilap adott hírt hétfőn. A letartóztatásról az érintett ügyvédje, Branko Butolan tájékoztatta az újságot védence kifejezett kérésére.

Vucseticset szombat este tartóztatták le belgrádi lakásán, a szerbiai államügyész és Butolan jelenlétében kihallgatták a rendőrségen azzal a gyanúval, hogy elkövette “a bűnvádi eljárás alatt lévő személy segítésének bűntettét”. A gyanúsítottat 48 órás rendőri letartóztatásba helyezték, és a nap folyamán vizsgálóbíró elé állítják.

A bulvárlapnak minősülő Kurir szerint Vucsetics általános iskolában osztálytársa volt Mladicsnak, gyerekkori barátok voltak. A katonai iskolák befejezése után egy csatahajó parancsnoka lett, 1993 óta százszázalékos rokkant. Sebesülés után amputálták egyik lábfejét és kezén az egyik ujját, ezenkívül súlyos szívbeteg.

Vucetic elfogásával ötre emelkedett Mladics feltételezett bujtatóinak a száma, akik ellen bűnvádi eljárás indult. A múlt héten őrizetbe vették Stanko Ristics ezredest, nyugalmazott helikopterpilótát és fiát, előtte pedig Jovo Djoga nyugalmazott ezredest, Mladics egykori testőrét és Sasa Badjnart, a tábornok volt sofőrjét tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy segítette a bujkálásban a srebrenicani népirtás főfelelősének tartott hágai szökevényt.

Az Európai Unió április végéig adott határidőt a szerb hatóságoknak Mladics kiadatására, ellenkező esetben megszakadnak a társulási tagságról szóló tárgyalások Belgráddal. A belgrádi sajtó a tábornokot támogató hálózat felgöngyölítésével a hatóságok egyre közelebb férkőznek Ratko Mladicshoz, de kizárólag a kormányfő, illetve a belügyi és a polgári titkosszolgálati vezetés tudja azt, hogy jelenleg hányadán áll a tábornok elfogására indított akció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik