Nagyvilág

Bin Laden hosszú háborúra készül

Hitelesnek ítélték az amerikai hírszerző szolgálatok Oszama bin Laden terroristavezér legújabb üzenetét – nyilatkozta helyi idő szerint vasárnap este a Fehér Ház szóvivője.

A vidéki körúton lévő George Bush elnök kíséretében tartózkodó Scott McClellan újságírók előtt a hírszerző szolgálatok vizsgálatára hivatkozva azt a véleményt fogalmazta meg, hogy a hangkazetta hiteles. Az al-Dzsazíra pánarab televízió által vasárnap sugárzott üzenetében az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője a radikális Hamasz alkotta palesztin kormány támogatásának megvonása miatt az iszlám elleni keresztes hadjárattal vádolta a Nyugatot, és az ENSZ-erők elleni szudáni harcra buzdította híveit. A felvétel tartalmát röviddel később már több bírálat is érte: egyebek közt a Hamasz radikális palesztin mozgalom is elhatárolódott tőle.

Az, hogy a Hamasz választási győzelme után a nyugatiak felfüggesztették a palesztinok segélyezését, „megerősíti, hogy háborújuk a keresztesek és a cionisták háborúja az iszlám ellen” – jelentette ki az al-Kaida terrorhálózat vezetője a hangüzenetben. „Felszólítom a szent harcosokat és támogatóikat – különösen Szudánban és az Arab-félszigeten –, hogy készüljenek föl egy hosszú háborúra a nyugati keresztes fosztogatók ellen Szudán nyugati részén. Célunk nem a kartúmi kormány megvédése, hanem az iszlámé, annak földjéé és népéé” – szögezte le bin Laden arra utalva, hogy az ENSZ békefenntartó erőket küld a nyugat-szudáni Dárfúr tartományba a népirtás megakadályozására.

A Fehér Ház szóvivője az üzenet ellenére úgy ítélte meg, hogy az al-Kaida vezetése menekülőben van, s egyre nagyobb nyomás nehezedik rá. A szóvivői posztról egyébként hamarosan leköszönő Scott McClellan mindehhez azt fűzte hozzá: az amerikai kormányzat tovább folytatja a harcot a külföldi ellenséggel szemben, s meghiúsít minden összeesküvési tervet az Egyesült Államok ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik