Nagyvilág

Mélyponton Chirac népszerűsége

A francia elnöknek és miniszterelnökének népszerűsége tovább csökkent immár tíz nappal az első munkavállalásról szóló törvény visszavonása után.

Egy vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmény szerint a megkérdezetteknek már csak 29 százaléka “elégedett” Jacques Chirackal, Dominique de Villepinnel pedig 24 százalékuk.

A felmérésben részt vevők 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen az államfővel. Ez egy olyan rekord magas arány Chirac esetében, amelyet már 2005 júniusában is elért, miután a franciák népszavazáson nemet mondtak az európai alkotmánytervezetre. A felmérést az Ifop cég készítette, és eredménye a Le Journal du Dimanche című lapban jelent meg.

Villepin népszerűségi szintje azonos elődjéével, Jean-Pierre Raffarinével, akinek helyébe a népszavazás után lépett.

Chirac népszerűségvesztése különösen a 18 és 24 év közöttiek körében erős (18 százalékpontos csökkenés), illetve a szabad foglalkozásúak és a felsővezetők között (79 százalékuk elégedetlen vele). Mindazonáltal 8 százalékponttal (43 százalékra) nőtt a támogatottsága a kormánypártnak, a Népi Mozgalom Uniójának (UMP) szimpatizánsai körében.

Az UMP-szavazók között Villepin 26 százalékpontnyit veszített. A pártot Nicholas Sarkozy belügyminiszter vezeti, aki jövőre indul az államfőválasztáson.

Chirac és Villepin heteken át szemben állt egymással az első munkavállalásról szóló törvény kapcsán, amelyet a több millió fős tüntetések hatására vont vissza a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik