Külföld

Kiújultak a harcok Gázában

admin
admin

2006. 04. 23. 18:13

Lövöldözéssé fajultak a Hamasz radikális iszlámista szervezet vezette palesztin kormány és Mahmúd Abbász elnök Fatah mozgalma közötti feszültségek vasárnap Gázában a mezőgazdasági minisztérium épületében, dacára azoknak a korábbi fogadkozásoknak, hogy lecsillapítják a palesztin belharcokat.

Legkevesebb négyen megsebesültek, miután a Fatahhoz tartozó al-Aksza Mártírjainak Brigádjai több tucat fegyverese behatolt a minisztérium épületébe, s ott szembekerült a Hamasz-őrökkel. A Hamaszon belüli Ezzeddín el-Kasszám Brigádokhoz tartozó őrök kiűzték a Fatah-betolakodók többségét, négy fegyverest elfogtak, megkötöztek, és rendőrautóba raktak az utcai járókelők helyeslése közepette – mondták szemtanúk.

A Hamasz és a Fatah mozgalom vezetői vasárnap kora reggel véget ért tanácskozásukon megállapodtak, hogy megpróbálják lecsillapítani a belpolitikai feszültséget, amely az előző nap már a két tábor híveinek összecsapásaihoz és tömeges tüntetésekhez vezetett.

A szombati zavargásokat az váltotta ki, hogy Háled Mesaal, a Hamász Damaszkuszban élő politikai vezetője korrupcióval és a Hamasz-kormány megdöntésére tett kísérlettel vádolta Abbász elnököt. A Fatah Forradalmi Tanácsa válaszában polgárháború szításával vádolta Mesaalt, a Jordániában tartózkodó Abbász pedig azt üzente: mindenképpen el kell kerülni, hogy polgárháború törjön ki a különböző palesztin szervezetek között, és a felmerült problémákat politikai úton kell rendezni.

Félreértett szavak

Mesaal utóbb azzal mentegetőzött, hogy szavait félreértelmezték. Szombati, damaszkuszi sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy a Hamasz tiszteletben tartja Abbász elnököt, de hozzátette, hogy a kormány előjogait is tiszteletben kell tartani.

Az utcai megmozdulások szombaton egész nap folytak a Gázai övezetben, s a lövöldözésekben mintegy húsz ember megsebesült. Több mint ezer Fatah-tag benyomult a parlament gázai épületébe, igaz, tíz perc elteltével el is hagyták azt.

A heves ellentét várhatólag továbbra is fennmarad a mozgalmak között, mert egyik fél sem mondott le arról a fő követeléséről, hogy ő irányítsa a biztonsági erőket. A feszültség csökkentésére is történt már azonban egy első lépés. Egy meg nem nevezett biztonsági tisztségviselő közölte: Abbász utasította mozgalmát, hogy ne tartsa meg azt a vasárnapra Rámalláhba tervezett tömegtüntetést, amelyet a Mesaal vádjai elleni tiltakozásul terveztek.

Másutt viszont sor került vasárnap egy Fatah-párti erődemonstrációra: a palesztin biztonsági erők több száz tagja vonult fel fegyverrel, egyenruhában a ciszjordániai Dzsenín városában, a Fatah mozgalmat éltetve.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.