Nagyvilág

Nem fújta meg a szondát Duray Miklós

Gyorshajtásért követték, majd alkoholtesztnek akarták alávetni a minap Pozsonyban a rendőrök Duray Miklóst, aki beismerte, hogy némi vörösbort fogyasztott az ebédjéhez, de a vizsgálatot nem vállalta.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke tényleges jogaira hivatkozva tagadta meg a vizsgálatot. A kedd este fél kilenc órakor megesett ellenőrzés után Duray elismerte: családjával, a déli ebédhez négyen megittak egy palack vörösbort. Nem feltételezi, hogy annyi idő múltán a kevés bort az alkoholszonda kimutatná, ennek ellenére a szondázást nem vállalta. Mint mondta: kétmillió kilométert vezetett életében, de soha semmilyen közlekedési balesetnek nem volt előidézője.

Két hónappal az előrehozott szlovákiai választások előtt a média azonnal felkapta Duray esetét, és megkérdezték Bugár Bélát, az MKP elnökét, a parlament megbízott házelnökét is: vajon Duray – mint a párt sokéves képviselője és az MKP jelölőlistáján ezúttal a negyedik helyen szereplő jelölt – mire számíthat a történtek után?

Jogi következmények nem lesznek

Bugár jelezte: pártja elnöksége a jövő héten mindenképpen foglalkozni fog az esettel. “Az ügy a párt politikai döntéshozó testületének illetékességébe tartozik” – válaszolta a pártelnök arra a kérdésre, vajon, nem rontja-e az eset Duray jelölőlistán elfoglalt helyét? Bugár nem feltételezi, hogy pártja képviselőjének és ügyvezető alelnökének a történtek miatt ilyen következményekkel kellene szembenéznie, de azt elismerte, hogy az eset a párt szempontjai szerint semmiképpen sem örvendetes.

A Szlovákiában még két hétig hatályos törvény szerint a mentelmi joggal bíró személyek, elsősorban a parlamenti képviselők nem vonhatók felelősségre, ha alkoholos befolyásoltság alatt volán mögé ülnek. A május elsejétől hatályba lépő módosított törvény a gépkocsit vezető honatya alkoholos befolyásoltságát már kihágásnak minősíti, de mert Duray esete két héttel május elseje előtt történt, jogi következményektől nem kell tartania.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik