Nagyvilág

Terroristák melegágyává válhat a Balkán

Egy tanulmány szerint, amelyet az amerikai és a horvát hírszerzés készített, a Balkán Európa elleni terroristamozgalmak bázisává válhat.

Az al-Kaidával kapcsolatban álló szervezetek szerint ideje, hogy itteni munkájukat helyi szervezetek vegyék át – áll az AP által látott, 252 oldalas titkos jelentésben. A tanulmány szerint a nemzetközi iszlámista szervezetek boszniai muszlimokat próbálnak besorozni, mert európai lévén könnyen „beolvadnak a környezetbe”.

Bosznia terroristák melegágyává vált – kommentálta a jelentést az AP-nek Dragan Lukac, a boszniai hírszerzés feje. Kijelentését alátámasztja, hogy kedden Szarajevóban vádat emeltek három ember ellen, akik öngyilkos merényletet akartak végrehajtani az ottani EU-képviselet ellen. Kettejük boszniai muzulmán. Az ügy szálai Dániáig és Nagy-Britanniáig vezetnek, ahol másokat is letartóztattak, miután a három férfi októberben lebukott.

Rengeteg a hozzáférhető fegyver

A jelentés szerint a térséget az teszi veszélyessé, hogy nagyon nagy a munkanélküliség, rengeteg a hozzáférhető fegyver, és könnyen átjárhatóak a határok egészen Afganisztánig. Az itteni iszlámista szervezkedés gyökerei egészen 1991-ig nyúlnak vissza, amikor Szaúd-Arábia iszlám kulturális központokat kezdett finanszírozni Jugoszláviában, puritán eszméit népszerűsítendő.

Ezeknek a központoknak a némelyikét használta aztán az algériai terrorista, Kamr Ad-din Chribani, hogy akciókat szervezzen franciaországi célpontok ellen. A boszniai háború alatt pedig mudzsahedínek ezrei érkeztek az országba Afganisztánból, hogy segítsék hittestvéreiket az ortodox szerbek elleni küzdelemben. Legalább ötszáz ott maradt az 1995-ös daytoni béke után.

A boszniai NATO-erők vezetője, az amerikai Louis Weber tábornok úgy vélte, hogy a boszniai muzulmánok elsöprő többsége mérsékelt, aki elutasítja az erőszakot. Az ilyen tevékenységeknek itt nincsen nagy támogatottsága – mondta Weber az AP-nek. A balkáni térség stabilizálása a legfontosabb indoka egyébként annak, hogy az EU fel akarja venni ezeket az országokat tagjai közé a következő időszakban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik