Nagyvilág

Castro kiállt Irán mellett

Védelmébe vette az iráni atomprogramot szerdán Fidel Castro, Kuba állami és pártvezetője, akik szerint nemzetközi "hadjárat" folyik az ázsiai ország ellen.

Castro a Disznó-öbölben történt sikertelen partraszállás 45. évfordulóján mondott 2 és félórás beszédet 3 ezer ember előtt a havannai Marx Károly Egyetemen.

A szónok úgy vélte: “semmi kétség, hogy ők (vagyis az Egyesült Államok) tévedni fognak Iránnal kapcsolatban”. Az irániak azt mondják, hogy nem akarnak atomfegyvert előállítani, és nem is gondolkodnak ezen. Mások viszont feltételezik, hogy igen – mutatott rá, de leszögezte: az még nem lehet ürügy egy ország megtámadására, hogy úgy gondolják róla, képes nukleáris fegyver előállítására. Arról képzelegnek, hogy hadjáratot indítanak, holott még Irakban és Afganisztánban sem oldották meg a helyzetet – hangoztatta a nyolcvanadik életévében járó politikus.

Castro feltette a kérdést: azt miért hallgatják el, hogy Izrael kinek a segítségével tett szert több száz atomtöltetre.

Negyvenöt éve, 1961. április 19-én mintegy 1400 fős emigráns kubai forradalomellenes haderő próbált meg partra szállni a Disznó-öbölben. Hatvankét órás elkeseredett harc után a támadók letették a fegyvert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik