Nagyvilág

Szerveikért végzik ki a kínaiakat

Kínában szerveikért végeznek ki börtönlakókat – adja hírül a BBC brit sebészek gyanúját.

A Brit Transzplantációs Társaság szerint Kínában több ezer kivégzett elítélt szerveit adják el minden évben szervátültetéssel foglalkozóknak.

A társaság közleménye alig egy héttel azután került nyilvánosságra, hogy kínai illetékesek hivatalosan cáfolták az erről szóló híreket. Márciusban még a kínai hatóságok azt állították, hogy júliustól leállítják a szervkereskedelmet.

A szervátültetéssel foglalkozó brit orvosok szerint az egyre növekvő mennyiségű bizonyíték arra enged következtetni, hogy évente több ezer kivégzett börtönlakó szerve kerül piacra – a donorok beleegyezése nélkül. Stephen Wigmore, a szervezet etikai bizottságának vezetője szerint a megfelelő donorok megtalálásának sebessége – sokszor egy héten belül találnak olyan donort, ami más országokban évekbe telik – arra utal, hogy a börtönlakókból válogatnak a kínai hatóságok, és kivégzik a megfelelőnek tartott elítéltet.

A kínai illetékesek a múlt héten ismét cáfolták az állításokat. Egy hete pedig azt állították, hogy ugyan felhasználták elítéltek szerveit, de nagyon ritkán, és a beleegyezésükkel. Azonban az évek óta gyűlő bizonyitékok nem erre utalnak – áll a BBC írásában.

A „transzplantációs turizmus”, ahogy Wigmore professzor nevezte, időközben jól fizető üzletté nőtte ki magát. Egyre több beteg utazik ugyanis Kínába a nyugati országokból, Japánból és Dél-Koreából azért, mert az ázsiai államban hamarabb megfelelő szervhez juthatnak. A brit szakember ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a betegek ezentúl jobban meggondolják, hogy vásárolnak-e a kivégzettek szerveiből.

A praktikára azonban nehéz bizonyítékokat szerezni, mivel a kivégzéseket nagy titoktartás övezi Kínában. Az ottani illetékesek azonban azt ígérték, hogy szigorítani fognak a szabályokon: a donoroknak írásos beleegyezésüket kell adni, és a szervkereskedelem törvénytelen lesz, még ha ez ellentmondásosnak is tűnik egy kicsit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik