Nagyvilág

Skizofrén a huszadik merénylő?

Zacarias Moussaoui védőügyvédei bizonyítékokat mutattak be s tanúkat vonultattak fel helyi idő szerint hétfőn a Washington melletti Alexandria bíróságán annak igazolására, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások ügyében folyó per vádlottja skizofrén, és hogy zaklatott gyermekkora volt.

A védők minden törekvése arra irányul most, hogy megóvják védencüket a halálbüntetéstől, miután Moussaoui nemcsak bevallotta bűnösségét a New York és Washington elleni terrortámadások elkövetésére szőtt összeesküvésben, hanem még azt is hangoztatta, hogy nem bánt meg semmit, sőt inkább azt fájlalja, hogy nem sikerült még több fájdalmat okozni az amerikaiaknak.

A tanúk között egy elmeszakértő is volt, aki váltig állította, hogy nemcsak ő, hanem több kollégája is egyértelműen diagnosztizálta Moussaoui paranoid skizofréniáját.

Zaklatott gyermekkor

Nem jelent meg a tanúk padján, de videofelvételen vallomást tett a vádlott két lánytestvére is, akik Moussaoui gyermekkori hányattatásait ecsetelték, élénk színekkel festve meg erőszakos, durva apjuk portréját. Franciaországi szociális munkások igazolták, hogy a kis Zacarias egyik árvaházból a másikba hányódott élete első hat évében, noha éltek a szülei, de nem volt biztonságban a brutális atya mellett. (A marokkói származású Moussaoui Franciaországban nőtt fel.)

Megszólaltak a vádlott gyerekkori, kamaszkori barátai is. Azt mondták róla, hogy serdülőkorában nyoma sem volt benne a vallási fanatizmusnak és a zsidógyűlöletnek. Beszámolóik szerint Zacarias akkor változott meg, amikor a 90-es évek elején Londonba került, ahol nemzetközi üzleti tudományokat és angol nyelvet tanult. Ott kezdett el komolyan foglalkozni az iszlámmal és került a muzulmán szélsőségesek hálójába.

Megerősítette a társak beszámolóit annak a londoni mecsetnek az imámja is, ahova a vádlott londoni éveinek elején járt. Mint mondta, a kezdetben kellemes és tudásszomjat mutató ifjút végül azért kellett eltanácsolnia a mecsetből, mert kellemetlenné és veszélyessé vált jelenléte a szélsőségesekhez fűződő és egyre szorosabbá váló viszonya miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik