Nagyvilág

Norvégia kész tárgyalni a Hamasszal

Késznek mondta a norvég kormány magát kedden arra, hogy tárgyaljon a Hamasz képviselőivel, jóllehet a világ számos országa nem hajlandó szóba állni a palesztin területeken kormányzó radikális iszlám szervezettel.

Erik Solheim norvég fejlesztési miniszter az NRK norvég rádiónak nyilatkozva kijelentette: kormánya hisz a párbeszédben, még olyan szervezetekkel is, amelyek „üzelmeivel” egyébként nem ért egyet. Solheim a Hamasszal folytatandó párbeszéd célját abban jelölte meg, hogy elérjék a szervezet álláspontjának fokozatos módosulását a két kulcskérdést, az erőszak alkalmazásáról való lemondást és Izrael állam elismerését illetően.

A norvég hírügynökség jelentése szerint a palesztinokat támogató norvég bizottság meghívására május 15-én Oslóba várják Szalah Bardavilt, a Hamasz parlamenti frakcióvezetőjét és Mohamed ar-Rantiszit, a 2004 áprilisában az izraeli hadsereg által meggyilkolt Abdel-Azíz ar-Rantiszi Hamasz-vezető fivérét is.

A Hamasszal a világ számos országa nem hajlandó szóba állni, mert a radikális iszlám szervezet nem mondott le az erőszakról, és nem hajlandó elismerni a zsidó államot. Az Európai Unió és az Egyesült Államok a terrorszervezetek között tartja számon a Hamaszt, és úgy döntött, hogy beszünteti a Hamasz-kormány számára folyósítandó segélyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik