Nagyvilág

Magyar áldozatai is vannak a tel-avivi robbantásnak

Izraelben a legmagasabb készültségbe helyezték a rendőrséget a hétfői kilenc emberéletet követelő öngyilkos merénylet nyomán. Az akciónak a Magyar Rádió információi szerint sajnos van magyar vonatkozása is.

Egy újabb terrorhullámtól tartanak Izraelben, és ezért ellenőrzőpontokat állítottak fel az autópályákon és a forgalmasabb helyeken, valamint a veszélyeztetett kereszteződésekhez és bevásárlóközpontokhoz rendeltek minden egyenruhást. A rendőrakadémiák hallgatói és katonai egységek is részt vesznek a városok biztosításában.

A tel-avivi volt egyébként az első támadás azóta, hogy a Hamasz két és fél hete átvette a palesztin területek kormányzását. A radikális iszlámista szervezet jogos önvédelemnek nevezte a merényletet, az Egyesült Államok viszont figyelmeztette a Hamaszt: ne álljon ki a terrorista akciók mellett. Az öngyilkos terrorista mellesleg mindössze 16 éves volt. Az eddigi robbantók közül ő volt a legfiatalabb.

Boda Piroska és Besenyei Rozália a neve annak a két romániai magyarnak, aki a tel-avivi merénylet halálos áldozatai között van – tájékoztatta telefonon az MTI bukaresti tudósítóját Románia izraeli nagykövete.

Mariana Stoica elmondta: az 50 éves zilahi Boda Piroska és a 48 esztendős nagybányai Besenyei Rozália érvényes tartózkodási engedéllyel lakott és dolgozott az izraeli Natanjában idősgondozóként. A Magyar Rádió tudósítója jeruzsálemi tudósítója szerint jelenleg sok ezer erdélyi asszony dolgozik a magyarajkú idős emberek gondozásában, akik hazaküldik fizetésük nagy részét, és így segítik az otthon maradtakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik