Nagyvilág

Japán is befagyasztja a palesztin segélyeket

Japán nem ad újabb segélyt a Palesztin Hatóságnak, amíg a radikális iszlámista Hamasz vezette palesztin kormány el nem kötelezi magát a közel-keleti békefolyamat mellett – jelentette be kedden Tokióban a külügyminisztérium egyik illetékese.

Ha emberiességi szempontból szükségesnek látszik, Tokió alkalmi segélyben fogja részesíteni a palesztinokat. A segélyezés teljes körű felújításához azonban Japán minimális feltételként szabja, hogy a Hamasz legalább ismerje el Izraelt – tette hozzá a Csiba Akira, a külügyminisztérium sajtóosztályának helyettes vezetője.

Noha új segélyeket egyelőre nem ajánl fel a palesztin területek számára, a már megkezdett segélyezési projekteket (útépítéseket, házépítéseket) folytatni szándékozik a távol-keleti ország – tűnt ki egy másik külügyi illetékes szavaiból. 1993 (az oslói izraeli-palesztin megállapodások megkötése) óta Japán 840 millió dollárnyi segélyben részesítette a palesztinokat.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió már korábban befagyasztotta a Palesztin Hatóság segélyezését a radikális iszlámista Hamasz kormányra kerülése miatt.

A palesztin területek gazdasága romokban hever, ezért a Palesztin Hatóság erősen rá van utalva a külföldi segélyekre. Azok megvonása miatt most súlyos pénzügyi válságba került, még az államapparátus személyi állományának fizetéseit sem tudja rendesen folyósítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik