Nagyvilág

Egy egyiptomi állami lap védte a palesztin terrorakciót

Az al-Gumhúríja keddi vezércikkében úgy értékelte az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin fegyveres szervezet által vállalt öngyilkos merényletet, hogy az válasz volt a palesztinok elleni izraeli támadásokra, s a palesztinoknak nem is szabad feladniuk a harcukat Izrael ellen.

„Ezért hajtották végre a gerillák mártírakciójukat tegnap Tel-Aviv szívében, és ez lesz az oka a jövőbeli akcióknak is” – írta az újság. A lap egyúttal bírálta az Egyesült Államok és Izrael kampányát a Hamasz vezette palesztin kormány elszigetelésére, elítélve, hogy „mozgósítják az egész világot egy jogaiért küzdő nép ellen”. Ritka eset, hogy egy egyiptomi állami médium ilyen erőteljes támogatásban részesíti a palesztin fegyveres harcot Izrael ellen, különösen egy öngyilkos merénylet esetében. A kairói kormány, amely már 1979-ben békeszerződést írt alá Izraellel, és többször felszólította a palesztin fegyveres szervezeteket, hogy állítsák le az izraeli civilek elleni akcióikat, egyelőre nem kommentálta a tel-avivi merényletet.

Ugyanakkor a legnagyobb egyiptomi kormánylap, az al-Ahrám leszögezte, hogy a merényletet terrorcselekményként kell megbélyegezni, mert célpontjai civilek voltak, és ártott a palesztinok érdekeinek, mert ürügyet szolgáltatott Izraelnek az erő alkalmazására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik