Nagyvilág

Kritikus a helyzet az árvíz miatt Romániában

A Dunán nagyon súlyossá vált a helyzet, de a mostani árvízkárok elmaradnak a tavalyiaktól - összegezte a román belügyminiszter a dunai árvíz által sújtott vidékeken szerzett legfrissebb tapasztalatait. Több tízezer ember kitelepítésével számolnak a hatóságok.

A Duna több ezer kilométeres romániai szakaszán vasárnap óta rendkívül drámaira fordult a helyzet. Hétvégi terepszemléjét követően Vasile Blaga belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a folyam menti 12 megyében “nagyon súlyos a helyzet”, de – legalábbis a pillanatnyi becslések szerint – a dunai árvíz okozta károk nem haladják meg a tavalyit.


Pillanatnyilag legsúlyosabb a helyzet a Duna menti olténiai megyékben. Dolj megyében például, ahol helyenként tíz kilométerre “szélesedett” a folyam, tízezer ember kimenekítésével számolnak a helyhatósági szervek. Itt több falut körülzárt és részben már el is öntött az árvíz, miután a Duna néhány helyen áttörte a védőgátakat.


Hétfő déli helyszíni jelentések szerint itt és az Al-Duna menti dobrudzsai vidékeken – Konstanca és Tulcea megyékben – már több ezer személyt kellett kimenekíteni teherautókkal, csónakkal, helikopterrel az elárasztott vagy a víz által fenyegetett otthonaikból. Lakóházak, gazdasági épületek és kisebb-nagyobb ipari létesítmények ezrei kerültek víz alá, az összeomlott lakóházak száma közelíti a százötvenet.


A hatóságok úgy döntöttek, hogy a korábbi két mesterségesen megnyitott rés után, hétfőn az Al-Dunán, a folyam egyik itteni ágán további két helyen réseket robbantanak a gátakon. Ezzel lakatlan, többnyire a korábbi évtizedekben lecsapolt területeket, főleg legelőket árasztanak el, hogy védjék a lakott területeket és az anyagi javakat.


A román vízügyi szakembereket idéző bukaresti média körülbelül két hétig elhúzódó, lassan levonuló árhullámmal számol, ami különösen veszélyes, mert ezeknek a gátaknak a karbantartásáról nem gondoskodtak sok helyen már évtizedek óta – állítják kommentátorok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik