Nagyvilág

Kilencen meghaltak egy merényletben Tel-Avivban

Kilenc ember meghalt, mintegy negyvenen megsérültek, amikor hétfőn egy öngyilkos merénylő felrobbanotta magát Tel-Avivban - jelentette az izraeli hadsereg rádiója, rendőrségi forrásokra hivatkozva. A merénylet megszervezését két radikális palesztin szervezet is magára vállalta.

Kilenc embert megölt hétfőn egy robbanás Tel-Avivban, köztük a feltételezett öngyilkos merénylőt. További mintegy negyven személy megsérült, négyen közülük súlyosan – jelentette az izraeli hadsereg rádiója, rendőrségi forrásokra hivatkozva. Ez volt az első öngyilkos merénylet azóta, hogy a radikális iszlámista Hamasz szervezet két és fél héttel ezelőtt átvette a palesztin területek kormányzását.


Két radikális palesztin szervezet is jelentkezett a merénylet megszervezőjeként. Egy ismeretlen telefonáló felhívta egy nyugati hírügynökség rámalláhi irodáját, és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevében állította, hogy ez a Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah szervezetéhez kötődő fegyveres csoport hajtotta végre a robbantást, “megtorlásul a palesztin néppel szemben elkövetett izraeli mészárlásért”.


Az izraeli rádióhoz érkezett egy másik telefonhívás, amely szerint az Iszlám Dzsihád a merénylet szervezője.


Mahmúd Abbász palesztin elnök nyilatkozatban ítélte el “terrorista támadást”, és a nemzetközi közösség beavatkozását kérte annak megakadályozásához, hogy tovább romoljon a helyzet a térségben. Abbász szerint a merénylet árt a palesztin nemzeti egységnek és a palesztin nép érdekeinek.


A Hamasz radikális palesztin szervezet az “izraeli agresszió közvetlen következményének” nevezte az öngyilkos merényletet.


A város déli részén, a régi buszpályaudvar térségében következett be a detonáció, egy gyorsétterem közelében. A buszállomás közelében nagy tömeg nyüzsgött; a zsidó húsvét ünnepén a környék zsúfolva volt utazókkal. Palesztinok több öngyilkos merényletet végrehajtottak korábban ebben a körzetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik