Nagyvilág

Irán veszélyesebb ellenfél, mint Irak

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács két volt szakértője vasárnap az Irán elleni katonai beavatkozást veszélyesebbnek tartja mint az Irak elleni inváziót. Irán megtámadása esetén az olaj ára 80 dollár fölé is kúszhat.

Richard Clarke és Stevens Simon, akik a Clinton- és a Bush-kormányzatban a terrorizmus elleni harcot koordinálták, a The New York Times című amerikai napilap vasárnapi számában kifejtik: egy esetleges Irán elleni támadás csak “kiszélesedési folyamatot” idézne elő. A két szakértő szerint Irán az első időben várhatóan a kőolajipari létesítményeket és a tankhajókat támadná, aminek következtében 80 dollár fölé emelkedne a dollár hordónkénti ára.

A szakértők szerint még valószínűbb, hogy Irán mozgósítaná terrorista hálózatát, hogy amerikai célpontokra támadjanak világszerte és az Egyesült Államokon belül is. “Iránnak az al-Kaidánál jóval nagyobb erők állnak a rendelkezésére” – szögezi le a két szakértő. – “A Hezbollah libanoni terrorszervezet az egész világra kiterjed, és a múltban Irán eszköze volt” – vélik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik