Nagyvilág

Pénzügyi csőd fenyegeti a Hamász-kormányt

Palesztin rendőrök tüntettek elmaradt bérük miatti tiltakozásul szombaton, útblokádot állítva és egy helyi kormányépületet megrohamozva a Gázai övezetbeli Hán Juniszban. Az embargó sújtotta Hamász-kormány két hete tartozik a közalkalmazottak bérével. Oroszország azonban bejelentette: sürgős segélyt küld.

A rendőrök azt az épületet vették körbe, amely a városi tanács mellett a palesztin kereskedelmi kamara irodáinak is otthont ad. A maszkot viselő rendőrök a háztetőn és az erkélyeken foglalták el állásaikat és többször a levegőbe lőttek. Ugyancsak álarcos rendőrök emeltek torlaszokat a város és a Gázai övezet többi részét összekötő főúton. A tüntetés egyik vezetője kijelentette: tiszteletben tartják a választások eredményeit, de ez nem jelenti azt, hogy készek éhen halni is. „Ha a kormány nem képes biztosítani fizetésünket vagy garantálni jó életkörülményeket a népnek, vagy mondjon le, vagy kérdezze meg a népet, mi legyen a következő lépés” – mondta a rendőrök szószólója.

A tüntetések az embargó sújtotta palesztin Hamász-kormánnyal szembeni elégedetlenség újabb jelei, miután a nyugati államok leállították a palesztinoknak juttatott támogatásokat mindaddig, amíg a Hamász nem mond le az erőszakról és nem ismeri el Izraelnek a létezéshez való jogát. Izrael szintén leállította a palesztinoknak járó vámbevételeket, amelyek havonta mintegy 50 millió dolláros összeget jelentenek.

A palesztin kormány 140 ezer közalkalmazottnak tartozik a bérével immár két hete. A Hamász szerint üres kasszákat örökölt a Palesztin Hatóságnál, és a kormány adóssága több mint 1,3 milliárd dollár.

Pénteken Iszmáil Haníje miniszterelnök szögezte le: az Egyesült Államok által vezetett „hitetlen szövetség” pénzügyi nyomása nem fogja megdönteni a Hamász-kormányt. Ezt követően Gázában a Hamász több tízezer híve tüntetett a bojkott ellen.

Oroszország ugyanakkor sürgős segély folyósítását ígérte meg a Hamász vezette palesztin kormánynak. A moszkvai külügyminisztérium szombati közleménye szerint a felajánlás Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken lezajlott telefonbeszélgetése során hangzott el, amit Abbász igen nagyra értékelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik