Nagyvilág

Rumsfeld lemondását követelik

Újabb nyugalmazott amerikai tábornokok követelték csütörtökön Donald Rumsfeld védelmi miniszter lemondását, akit az Irakban kialakult káosz fő felelősének tartanak.

Charles Swannack tábornok, aki az amerikai hadsereg egyik elit alakulatát, a 82. légi deszant hadosztályt vezette Irakban, a CNN hírtelevízióban úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államoknak új védelmi miniszterre van szüksége, mert a Pentagon jelenlegi első embere túlságosan sokat vállal magára, és semmibe veszi azokat a tábornokokat, akik ténylegesen vezetik a haderőket.

Hasonlóan nyilatkozott John Riggs tábornok az amerikai országos közszolgálati rádióban. Ő úgy látja, hogy Rumsfeldnek köszönhetően „arrogáns” légkör alakult ki a Pentagon civil vezetői között a katonákkal szemben. „Csak akkor veszik figyelembe a katonák tanácsát, ha az megfelel az ő programjuknak. Ez tévedés, és éppen ezért Rumsfeldnek le kell mondania” – mondta Riggs.

Előzőleg már négy nyugalmazott amerikai tábornok is támadta Rumsfeldet, akik egyaránt bírálták a miniszter vezetési stílusát. Valamennyien a közelmúltban vonultak vissza a szolgálattól, és valamennyien részt vettek valamilyen módon az iraki háborúban: John Baptista vezérőrnagy az első gyalogsági hadosztályt vezette Irakban, Greg Newbold a tengerészgyalogosok parancsnoka volt, Paul Eaton az iraki biztonsági erők kiképzését irányította, míg Anthony Zinni a közel-keleti térségért felelős amerikai középső parancsnokság vezetője volt.

A Fehér Ház kiállt a 73 éves védelmi miniszter mellett. Scott McClellan szóvivő csütörtökön újságírók előtt kijelentette: George Bush amerikai elnök úgy gondolja, hogy Rumsfeld „jól végzi a dolgát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik