Nagyvilág

Bomba robbant egy iraki mecsetnél

Autóba rejtett pokolgép robbant szerdán egy síita mecsetnél az iraki fővárostól 60 kilométerre északkeletre fekvő Hovajdírban. A rendőrség első tájékoztatása szerint legkevesebb húszan életüket vesztették, más források szerint a halálos áldozatok száma a huszonötöt is eléri.

Kórházi tisztviselők szerint több tucat sebesültet szállítottak be kezelésre, a rendőrség harmincnál többre tette a sebesültek számát. Más források szerint a Baakúba közelében fekvő faluban elkövetett robbantásban legalább ötvenen megsebesültek. A merénylet célpontjai minden bizonnyal a mecsetből az ima után távozó síiták voltak – az áldozatok többsége közülük került ki -, de az utcán is nagy volt még a forgalom.

Egy gépkocsi a Huszeiníja síita mecset előtt, egy piac közelében parkolt, amikor felrobbant. A támadás hasonló volt azokhoz a merényletekhez, amelyekkel amerikai és iraki vezetők szerint Abu Muszab az-Zarkávi, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki csoportjának vezetője igyekszik polgárháborút kiprovokálni az iraki síiták és szunniták között.

Kórházi illetékesek attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább nőhet, mivel a mentőautók egyre szállítják az újabb sebesülteket.

Az utóbbi időben egyre több a síiták elleni támadás Irakban. A múlt héten több mint százan haltak meg síiták ellen elkövetett támadásokban, közülük kilencvenen egy bagdadi mecsetnél elkövetett hármas pokolgépes merényletben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik