Nagyvilág

Betiltották a pozsonyi orvossztrájkot

"Előzetes intézkedéssel" betiltotta a pozsonyi orvosok sztrájkját csütörtökön a bíróság és a munka azonnali felvételére kötelezte a sztrájkolókat.

A hírt Rudolf Zajac egészségügyi miniszter jelentette be egy kassai sajtótájékoztatón, ahol annak a véleményének adott hangot, hogy igen rossz lépés lett volna, ha a kormány avatkozott volna be a sztrájkolók akciójába, mert hogy a minimum 25 százalékos béremelésért sztrájkoló egészségügyiek követelése a “munkáltató és a munkavállaló közti viszony kérdése”, márpedig az orvosok munkáltatója nem a kormány, amelynek se lehetősége, se módja nincs arra, hogy nagyobb pénzt juttasson nekik.

A sztrájk hetedik napján országosan már közel húsz nagy kórház csatlakozott a nem csak béremelést követelő, hanem a kórházak privatizálását is megakadályozni hivatott megmozduláshoz. Az egészségügyiek ugyanis attól tartanak, hogy a harmadik éve folyó és keserves megszorításokkal járó egészségügyi reform során egyre több kórház kényszerült átalakulni profitorientált részvénytársasággá, amivel a sztrájkolók szerint fondorlatos módon a kórházprivatizációt készítik elő.

A sztrájkoló orvosok és ápolók bejárnak ugyan a munkahelyükre, de csak az életmentő és sürgősségi beavatkozásokat végzik el, betegségmegelőző vizsgálatokat nem végeznek, és a várólistás betegeket sem műtik meg.

Elemzők szerint a bírósági betiltás várható volt. Emlékeztetnek rá, hogy néhány éve pontosan ugyanez történt az országos vasutassztrájk esetében is, minek folytán a vasutasok végül vesztesként végezték. Ez azért lehetséges, mert jóllehet az alkotmány kimondja a sztrájkjog intézményét, a sztrájktörvényt máig sem alkotta meg a törvényhozás.

Délután már tudni lehetett, hogy sztrájktiltó határozatában a bíróság egyszersmind a munka azonnali felvételére kötelezte a sztrájkolókat. Az indoklás szerint a sztrájkolók azért nem folytathatják tovább a munkabeszüntetést, mert ily módon emberek egészségét és életét sodorják veszélybe. Az intézkedés a rendes tárgyaláson megszülető döntésig hatályos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik