Nagyvilág

USA: Irán rossz úton jár

Irán „rossz irányba halad" Scott McClellan fehér házi szóvivő szerint, aki kedden a nukleáris programról elhangzott teheráni nyilatkozatokról szólva azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaival fogja megvitatni a következő lépéseket, ha a teheráni kormány kitart urándúsítási szándékai mellett.

„Ha a rezsim továbbra is a mostani irányba halad tovább, akkor a Biztonsági Tanács tagjaival és Németországgal megvitatjuk a további teendőket” – mondta McClellan szóvivő. Hozzátette, hogy a keddi iráni nyilatkozatok csak megerősítették az amerikai kormány aggodalmait a teheráni rezsim szándékait illetően.

Irán atomhatalommá válhat

A szóvivő Missouri államban nyilatkozott, ahova George Bush amerikai elnököt kísérte el egy rendezvényre. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök előzőleg bejelentette, hogy Irán rövidesen csatlakozik az atomhatalmak klubjához.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter keddi sajtóértekezletén nem volt hajlandó kommentálni Irán bejelentését, hogy most először sikerült uránt dúsítania a natanzi létesítményben. A Pentagon vezetője azzal hárította el a kérdéseket, hogy először konzultálni akar a szakértőkkel. A miniszter a fantázia világába utalta azokat a sajtóértesüléseket, hogy az Egyesült Államok katonai csapásokat mérhet Iránra nukleáris programjának megakadályozása végett, és gőzerővel folyik a haditervek kidolgozása. Rumsfeld aláhúzta, hogy az Egyesült Államok diplomáciai úton törekszik a megoldásra.

Kijelentette, egyszerűen haszontalan dolog lenne a képzeletet szabadjára engedve találgatásokba bocsátkozni, noha nyilvánvaló, hogy Irán szándékai aggodalomra adnak okot. Irán olyan ország, amely támogatja a terrorizmust és nukleáris technológiára akar szert tenni – mondta.


A katonai tervezést firtató kérdésekre úgy válaszolt, hogy számos készültségi terv van különböző helyzetekre, de azt végkép nem fogja senki orrára kötni, hogy ezeket mikor frissítik és aktualizálják, és mikor nem.


Lejár az ENSZ-határidő

Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt iráni elnök a KUNA kuvaiti hírügynökségnek kedden arról számolt be, hogy Irán sikerrel indította be az első, 164 centrifugából álló urándúsító egységet Natanzban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa március 23-án harmincnapos határidőt szabott meg Irán számára, hogy felfüggessze az urándúsítással kapcsolatos tevékenységeit, de Teherán azonnal elutasította ezt a kérést. Urándúsítás révén egyaránt előállítható atomerőművek fűtőanyaga, valamint – a dúsítás fokától függően – atombomba robbanótöltete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik