Nagyvilág

Bővül a szlovák kórházsztájk

Újabb nagy kórházak csatlakoztak hétfőn a sztrájkoló szlovákiai orvosokhoz. A pozsonyi egyetemi kórház orvosai - az ország történetében először - a múlt héten léptek sztrájkba. A Magyar Orvosi Kamara is szolidaritását fejezte ki.

A pozsonyi egyetemi kórház orvosai – az ország történetében először – a múlt héten léptek sztrájkba, hogy így tiltakozzanak a három éve elkezdődött egészségügyi reform nyomán előálló, egyre kaotikusabb állapotok és a rendre fizetősé vált egészségügyi szolgáltatások rendszere ellen, mert attól tartanak, hogy ez a kórházak megengedhetetlen privatizálásához vezet.

Az öt éve változatlan orvosi fizetések harminc százalékos emelését is kieszközölni akaró sztrájk a jelek szerint máris megosztotta az orvostársadalmat. Hétfőn egyre több ellenző orvos és kórház hallatta a hangját és olyan sajtóvélemények is megjelentek, amelyek szerint az ellenzéki pártok részéről támogatott orvossztrájk a júniusban esedékes előrehozott választásokat megelőző kampányának része.

A sztrájkoló orvosok az életmentő és sürgősségi ellátásra szoruló betegeket ugyanúgy gondozásba veszik, mint máskor.

A Magyar Orvosi Kamara a szlovák szakmai kamarához eljuttatott egy levelet, amelyben magyar orvosok támogatásukról és szolidaritásukról biztosították szlovákiai kollégáikat és Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke írta alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik