Nagyvilág

Prodinak kedvez a magas részvétel

Az ellenzéki balközép koalíciónak kedvezhet a magas részvétel az olasz parlamenti választások első, vasárnapi szavazási napján – vélekedett a közvélemény-kutatások egyik legelismertebb olasz szakértője.

Renato Mannheimer a milánói Corriere della Serában megjelent cikkében úgy vélekedett, hogy a nagyarányú szavazási kedv elsősorban annak tudható be, hogy a választási kampányt a két nagy pártszövetség, a Silvio Berlusconi kormányfő vezette Szabadság Háza és a Romano Prodit miniszterelnöknek jelölő Unió közti éles szembenállás jellemezte. Ez különösen érvényes az ellenzéki választókra, akiknek körében nagyon megerősödött Berlusconi legyőzésének szükségessége.

Eközben a jobbközép potenciális szavazói között sokan csalódtak a „Cavalierében”, és hajlanak arra, hogy inkább otthon maradnak.

Éppen ezért a magas részvétel egyelőre előnyt jelent a balközép számára, figyelembe véve azt is, hogy ez az oldal rendelkezik több aktivistával. Erre utal az is, hogy a korábban hagyományosan „vörös” körzetekben többen mentek el szavazni – írta az elemző.

A szavazás vasárnap a legtöbb helyen nyugodt körülmények között zajlott le, bár több helyütt, így Treviso, Ancona és Terni egyes körzeteiben feszültséget okozott, hogy egyes választók követelték a szavazóhelyiségnek kijelölt állami iskolák falán lévő feszületek levételét, mások viszont annak eltávolítása ellen tiltakoztak. A szavazóurnákat hétfőn délután 15 órakor zárják, amikor exitpoll-felméréseket tesznek közzé. Az első eredmények az esti órákban várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik