Nagyvilág

Prodi lesz az olasz kormányfő az exitpoll szerint

A Romano Prodi vezette baloldali ellenzéki koalíció nyerte az olaszországi parlamenti választásokat a szavazóhelyiségek kijáratánál végzett felmérések szerint.

A Nexus közvélemény-kutató intézet által a RAI olasz közszolgálati tévé megbízásából készített felmérés szerint az Unió nevű balközép választási szövetség a szavazatok 50-54 százalékát szerezte meg, míg a Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette kormánykoalíció, a Szabadság Háza pártjai a szavazatok 45-49 százalékát kapták. Egy másik felmérés, amelyet a Piepoli intézet végzett a Sky Italia tévé számára, 52 százalékos szavazati arányt jósol a baloldali ellenzéknek, s 47 százalékot Berlusconiéknak.

E felmérés szerint az Unió 340 mandátumot szerez a 630 fős képviselőházban, a szenátus 315 helye közül pedig 167 jut neki.

A két napra, vasárnapra és hétfőre kitűzött választások első napján a mintegy 47 millió bejegyzett választópolgár 66,5 százaléka járult az urnák elé az olasz belügyminisztérium adatai szerint. A részvételi arányt sokan a választás kimenetelét meghatározó körülmények egyikének tekintik. Berlusconi korábban biztosra vette győzelmét, ha a részvételi arány meghaladja a 80 százalékot, ahogyan az az 1996-os és a 2001-es választások esetében is történt.


Kampánycsendsértést emleget a baloldal


Az olasz ellenzék vasárnap sorozatos kampánycsendsértéssel vádolta a kormánypártokat. Alfonso Pecoraro Scanio, az olasz Zöldek elnöke a médiaegyenlőséget és a magánszféra sérthetetlenségét garantáló hatóságok azonnali közbelépését követelte, miután a párt “SOS tiszta szavazás” nevű megfigyelő központjába egymás után érkeznek a panaszok, melyek szerint továbbra is folyamatosan érkeznek a mobiltelefonok hangpostáira Silvio Berlusconi üzenetei: ezekben a kormányfő elmagyarázza programját.


A hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, aki saját szavazócéduláját lefényképezte, mielőtt azt az urnába dobta volna – közölték olasz sajtóforrások. Az eset a dél-olaszországi Campania régióban lévő Casertában történt, ahol jelentős befolyása van a Camorra maffiaszervezetnek. A kisvállalkozót a választási biztosok látták, amint lefotózza a kitöltött cédulát. Azonnal értesítették a Digost, az olasz terroristaelhárító szolgálatot. A maffia Dél-Olaszországban irányítani igyekszik a politikai életet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik