Nagyvilág

Nem az al-Kaida robbantott Madridban

Egy, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat által "ihletett" iszlám sejt követte el a 2004. március 11-i, 191 halálos áldozatot követelő és több mint 2000 sebesülttel járó madridi vasúti merényleteket.

Ezt állapította meg Juan del Olmo spanyol bíró abban a jelentésben, amelyet a héten készül nyilvánosságra hozni. A jelentést hétfőn kiszivárogtató madridi El País című liberális napilap szerint a bíró valószínűleg kedden vád alá helyez mintegy harminc, jelenleg börtönben lévő gyanúsítottat, köztük négyet, akik feltehetően a terrorakciók gyakorlati végrehajtói voltak.

A spanyol bíró a szervezet vezetőinek Dzsamal Ahmidant és Szerhan Ben Abdelmadzsid Fahetet tekinti, akik öt társukkal együtt öngyilkosságot követtek 2004. április 3-án, amikor a spanyol rendőrség rajtuk ütött Leganes madridi külvárosban. A két férfit valószínűleg az al-Kaida “bölcsek bizottsága” bíztatta, hogy hajtsanak végre merényletet Spanyolországban a 2004. március 14-i parlamenti választások előtt, kikényszerítendő a spanyol katonák Irakból való kivonását. Az útmutatást, amely az “Iraki szent háború, remény és veszélyek” címet viselte, a Global Islamic Media internetes honlapon találták meg hozzá. A 42-oldalas anyag rajta volt a csoport két vezetőjének számítógépén.

Del Olmo bíró következtetése közel áll ahhoz, amelyet a 2005. júliusi londoni metrómerényletek ügyében nyomozók vontak le, s amely szerint Oszama bin Laden szervezete csak az “ihlető” volt, de nem a végrehajtó. Ugyanakkor a spanyol vizsgálat vezetője kizárja, hogy akár közvetve is köze lett volna a merényletekhez a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szélsőséges szervezetnek. Annak idején José Maria Aznar néppárti kormánya ezt a változatot sugallta és a mai napig kitart emellett az ellenzékbe szorult konzervatív tömörülés.

Spanyolország történetének legvéresebb merénylete után három nappal a Spanyol Szocialista Párt megnyerte a választásokat, másnap pedig bejelentették, hogy egy évvel korábban tett választási ígéretüknek megfelelően hazahívják Irakból a spanyol kontingenst.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik