Nagyvilág

Az EU kitiltotta a fehérorosz államfőt

Az Európai Unió története során első ízben hozott olyan döntést, hogy kitiltja területéről egy szomszédos, európai ország államfőjét.

Az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői luxemburgi tanácskozásán elfogadott vízumkiadási (s ezzel beutazási) tilalom Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökre, s a rendszer 30 tisztségviselőjére vonatkozik. Az Európai Unió ezzel a lépéssel a márciusi fehéroroszországi elnökválasztáson elkövetett csalások, a demokratikus jogok semmibe vétele miatt tiltakozik: Lukasenkót – sokak szerint Európa utolsó diktátorát – hivatalosan a szavazatok 83 százalékával választották meg újra tisztségére, s a politikust a múlt szombaton a külvilág tiltakozásával mit sem törődve be is iktatták hivatalába.

Az EU a választási csalások és az emberi jogok megsértése miatt már korábban is hozott egy vízumtilalmi listát fehérorosz tisztségviselők ellen, azon azonban még csak hat név szerepelt. A mostani, kibővített névsoron például már ott van – Lukasenkón kívül – az elnöki adminisztráció vezetője, az oktatási, a tájékoztatási és az igazságügyi miniszter, a parlament alsó házának elnöke, a parlamenti két külügyi bizottságának vezetői, bírák, ügyészek, választási tisztségviselők – ugyanakkor nincs rajta például a külügyminiszter, amit EU-s források azzal magyaráznak, hogy Brüsszel szeretne megőrizni egy „csatornát”, kapcsolatfelvételi lehetőséget a fehérorosz vezetéssel.

A fehérorosz ellenzék vezetője, Alekszandr Milinkevics egyébként jóval szigorúbb fellépést sürgetett, s állítólag több száz ember felvételét javasolta a listára. A külügyminiszteri tanácskozásról kiadott közlemény szerint az EU maga sem zárja ki további szankciók meghozatalának lehetőségét, illetve a lista bővítését. (A további szankciókon az értendő, hogy valószínűleg lépéseket tesznek az illetők külföldi vagyonának, bankbetétjeinek befagyasztására.) Ugyanakkor a közlemény hangsúlyozza: ezek a lépések nem a fehérorosz lakosság ellen irányulnak, sőt, az EU szeretné támogatni az ottani civil társadalom erősödését.

Az Európai Unió egyébként külföldi államfők közül eddig csak a zimbabwei és a burmai elnök ellen hozott hasonló vízumkiadási tilalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik