Nagyvilág

Beadta derekát a francia kormány

Jacques Chirac francia köztársasági elnök hivatala bejelentette hétfőn, hogy új jogszabályt hoznak a hevesen vitatott első munkavállalási törvény helyett „a nehéz helyzetben lévő fiatalok szakmai beilleszkedésének érdekében".

A döntést Chirac, Dominique de Villepin miniszterelnök, Nicolas Sarkozy belügyminiszter, valamint a francia parlamenti pártok frakcióvezetői és a jobboldali kormánytöbbség vezetőinek tanácskozása után hozták.


A közlemény szerint az államfő úgy döntött, hogy módosítja az esélyegyenlőségről szóló törvény 8. cikkelyét, amelynek alapján a közel három hónapja tartó belpolitikai válságot, milliós nagyságú tömegtüntetéseket kiváltó első munkavállalási törvény született.

A Franciaországban CPE rövidítéssel elhíresült törvény azért váltott ki nagy felháborodást az ellenzék, a diákmozgalmak és a szakszervezetek körében, mert lehetőséget adott a 26 éven aluli első munkavállalót alkalmazóknak, hogy két éven belül minden indoklás nélkül felmondjanak a fiatal dolgozóknak. Környezete szerint az új rendelkezés javaslatát a köztársasági elnöki álmokat dédelgető, Villepinnel rivalizáló Sarkozy ajánlotta Chirac-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik