Nagyvilág

Visszavonta a fegyverszünetet az Iszlám Dzsihád

Érvénytelenítette az Iszlám Dzsihád politikai vezetése a szervezet katonai szárnyának korábbi döntését, miszerint a Gázai övezet északi részéből egy hétre leállítják az Izrael elleni rakétatámadásokat – közölte vasárnap a palesztin militáns szervezet egyik politikai vezetője.

Nincs fegyvernyugvás mindaddig, amíg az izraeli agresszió folytatódik – mondta Káder Habíb.

Néhány órával korábban az Iszlám Dzsihád katonai szárnyának egyik szóvivője jelentette be az Izrael elleni rakétatámadások felfüggesztéséről szóló döntést, amelyet azzal indokolt, hogy így próbálják megállítani az izraeli hadsereg tüzérségi és légi támadásait a Gázai övezet ellen. Egyúttal figyelmeztetett: ha folytatódnak az izraeli csapások, ők is folytatják támadásaikat házilag készített Kasszám rakétáikkal Izrael területe ellen.

A nap folyamán két rakétát lőtt ki az Iszlám Dzsihád Izrael felé, de senki sem sérült meg.

Izrael a rendszeres rakétatámadásokkal indokolta a Gázai övezetben péntek este óta tartó tüzérségi és légi csapásokat, amelyeknek eddig 15 palesztin halálos áldozata volt. Izraelben hangsúlyozzák: polgári személyeket nem vesznek célba, ráadásul felhívták a palesztin biztonsági erők és a helyi lakosok figyelmét arra, hogy tartsák magukat távol a Gázai övezet északi részén lévő rakéta-kilövőállásoktól.

Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök vasárnap úgy nyilatkozott, hogy az izraeli hadsereg korlátozás nélkül válaszolhat a megszaporodott palesztin rakétatámadásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik