Nagyvilág

New Yorker: Washington atomcsapásra készül

Az Egyesült Államok nukleáris tölteteket is be akar vetni abban a nagyszabású légi csapásban, amelyet egy atombomba gyártásával gyanúsított iráni bázis ellen tervez – állítja a The New Yorker című amerikai magazin, s ugyancsak a Bush-kormányzat katonai készülődéseiről ír a The Washington Post.

Lélektani hadviselés

Irán “lélektani hadviseléssel” vádolta vasárnap az Egyesült Államokat az iráni nukleáris létesítmények ellen tervezett amerikai katonai csapásokról szóló sajtóértesülések nyomán. Hamid Reza Aszefi iráni külügyi szóvivő egyúttal közölte, hogy még nem tűzték ki az Irakról szóló iráni-amerikai tárgyalások időpontját, ugyanakkor hangsúlyozta: a tárgyalások napirendjét semmiképpen sem terjesztik ki más olyan témákra, amelyek a Teherán és Washington közti kétoldalú kapcsolatra vonatkoznának. Az első megbeszélésekre legkorábban jövő pénteken kerülhet sor.

A The New Yorker hétfői keltezésű száma szerint George Bush amerikai elnök és a Fehér Ház más illetékesei csak “Adolf Hitlerként” emlegetik Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, és mint egy magas rangú volt titkos szolgálati illetékes elmondta, “lázas készülődés” folyik az Irán elleni támadásra.

A cikk szerzője, Seymour Hersh a Pentagon névtelenségbe burkolózó tanácsadójára hivatkozva azt is megírta, hogy a washingtoni vezetés számára az iráni nukleáris probléma egyetlen lehetséges megoldása “az iráni hatalmi struktúra” megváltoztatása, ami egyet jelent a háborúval. Az amerikai védelmi minisztérium ugyanis abból indul ki, hogy az Irán elleni bombázások “megalázzák” az ország vallási vezetőit, és ez arra készteti a lakosságot, hogy felkeljen és megdöntse a teheráni kormányt.

Láncreakciót váltana ki

A The New Yorker úgy tudja, hogy Bush elnök elképzelhetőnek tartja bunkerek felrobbantására alkalmas, B61-11 jelzésű taktikai atomfegyverek bevetését, hogy lerombolják a natanzi nukleáris központot. Az idézett volt titkosszolgálati vezető szerint a nukleáris megoldás elképzelése ellenérzést szült katonai körökben, és több magas beosztású tiszt lemondását tervezi emiatt. A Pentagon tanácsadója úgy vélekedett, hogy Irán bombázása valóságos láncreakciót váltana ki világszerte az amerikai állampolgárok és érdekeltségek elleni támadásokban, és csak erősítene olyan szélsőséges fegyveres szervezeteket, mint az Irán által támogatott libanoni síita Hezbollah.

Seymour Hersh az amerikai tényfeltáró újságírás egyik legtekintélyesebb képviselője. 1969-ben ő volt az, aki először megírta az amerikai katonáknak a vietnami My Laiban egy évvel korábban elkövetett mészárlását. A közelmúltban főleg az iraki háború valódi hátteréről, a titkosszolgálati jelentések és az amerikai közvélemény manipulációjáról rántotta le a leplet.

Szárazföldön nem támadnának?

A vasárnapi The Washington Post amerikai vezetőket és független elemzőket idézve úgy véli, hogy az Irán elleni támadás nincsen ugyan napirenden a közeli jövőben, de az egyik lehetséges megoldásnak tekintik a washingtoni illetékesek és ezzel a fenyegetéssel akarják meggyőzni Iránt. A Post szerint a CIA és a Pentagon Natanz mellett az iszfaháni uránium-átalakító laboratóriumot is lehetséges célpontnak tekinti az amerikai légierő számára, de szárazföldi támadást nem terveznek.

George Bush elnök Iránt olyan komoly fenyegetésnek tekinti, amelyet még elnöksége vége előtt el akar hárítani. Közben Izrael is nyomást gyakorol az Egyesült Államokra, miután figyelmeztetett: Irán előbb juthat atomfegyverhez, mint azt Washington gondolja – írja a lap, amely szintén megemlíti katonai körök aggodalmát a kardcsörtetéssel szemben, mert úgy látják: egy Irán elleni támadás néhány évre elodázhatja az ország nukleáris programját, de azzal a kockázattal járna, hogy a világ közvéleménye, mindenekelőtt az arab országoké, az Egyesült Államok ellen fordulna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik