Nagyvilág

Kijárási tilalom Nepálban

Kijárási tilalmat vezetett be a nepáli kormány szombaton, néhány órával a Gianendra király ellen tartandó tüntetések előtt. Az ellenzék ezt követően bejelentette, hogy elhalasztják megmozdulásokat, a hatóságok bejelentették.

A hatóságok leállították a mobiltelefon-szolgáltatást és kijelentették: lőni fognak mindenkire, aki megsérti a kijárási tilalmat. Az éjszaka folyamán maoista lázadók százai vívtak elkeseredett harcot a kormánycsapatokkal az ország két délkeleti városában. A kormány ellenőrzése alatt álló Radio Nepal bejelentette, hogy biztonsági okokból a tűzszünet helyi idő szerint reggel 10 és este 9 óra között lesz érvényben Katmanduban és két elővárosában. A rendelkezés megsértőire lőni fognak – közölte a rádió.

Khagda Praszad Oli, a Nepáli Kommunista Párt elnökhelyettese, a tüntetések egyik fő szervezője bejelentette: vasárnap próbálják megtartani azokat a tömeggyűléseket, amelyet az elmúlt napok megmozdulásai csúcspontjának terveznek. Ennek ellenére sokan már a kora reggeli órákban az utcára vonultak, és a mozgósítás lefújását megnehezíti a mobiltelefon-hálózat leállítása is.

Egy hét politikai pártot tömörítő pártszövetség negyedik napja tart általános sztrájkot, hogy rákényszerítse Gianendra királyt a demokrácia visszaállítására. A pártok tiltakozó megmozdulásához most első ízben csatlakoztak a kommunista lázadók is, akik külön harcolnak a király uralma ellen és decemberben léptek laza szövetségre a politikai pártokkal. A rendőrök pénteken botokkal és könnygázzal verték vissza az őket kövekkel dobáló diákokat, egy kormányforrás péntek esti közlése szerint 751 embert vettek őrizetbe a második napja folyó rendszerellenes tüntetéseken.

A Kínával és Indiával határos himalájai ország 1990-től a múlt év februárjáig alkotmányos monarchia volt, ám akkor Gianendra király magához ragadta a kormányzást, korlátozta a polgári szabadságjogokat. Arra hivatkozott, hogy a kommunista lázadás és az államszervezetben uralkodó korrupció megfékezése érdekében van szüksége a teljhatalomra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik