Nagyvilág

Berlusconi megsértette a jelöltek esélyegyenlőségét?

Az olasz balközép ellenzék tiltakozott Silvio Berlusconi kormányfő péntek esti, előre be nem jelentett televíziós szereplése miatt.

A miniszterelnök a pénteken este 21 órakor a Berlusconi család tulajdonában lévő Mediaset-konszern egyik csatornáján, a Rete 4-en mintegy 20 perces interjút adott, amelynek során „a szabadságjogok – szeretni is tudó – Olaszországára” való szavazásra szólított fel, míg a baloldalról azt állította, hogy „csak adóztatni, irigykedni és gyűlölni tud”. Az interjú kedvéért több mint két órával előbbre hozták a L,antipatico című éjszakai televíziós műsort, hogy még a péntek éjfélkor életbe lépő kampánycsend előtt megszólaltathassa a kormányfőt.

Az Olajfa (Ulivo) balközép csoportosulás szerint ezzel a szerepléssel Berlusconi ismét megsértette az egyes jelöltek esélyegyenlőségét, a médiaszereplésük kiegyensúlyozottságának szabályát. A kormányfő korábban azzal védekezett, hogy az interjú neki „járt”, mert még soha nem szerepelt az említett műsorban, a Mediaset pedig leszögezte: tiszteletben tartotta a választási kampány szabályait azzal, hogy még Berlusconi érkezése előtt interjút sugárzott Enrico Bosellivel, a Rózsa az ökölben (Rosa nel pugno) radikális szocialista irányzatú kis párt vezetőjével.

Az április 9-10-i választások kampányában a Mediasetet háromszor bírságolta meg – összesen 250 ezer euróra – az olasz médiakampányt felügyelő hatóság, az AGCOM, mert túl sok teret adott a jobb-közép pártoknak és Berlusconinak az ellenzék rovására. Az olasz képviselőházi és szenátusi választásokat vasárnap és hétfőn tartják Olaszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik