Nagyvilág

NAÜ-ellenőrök érkeznek Iránba

Iránba várják péntekre a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit, akik ellátogatnak a közép-keleti ország nukleáris létesítményeibe, köztük a natanzi erőműbe.

Az ENSZ szakosított intézményétől érkező szakemberek fogadásával Irán, hivatalos tájékoztatás szerint az atomsorompó-szerződésben vállalt kötelezettségeinek tesz eleget. Miután az iráni atomdossziét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalták, Teherán februárban elutasította, hogy a NAÜ meglepetésszerű ellenőrzéseket hajtson végre az iráni nukleáris létesítményekben, de fenntartotta az együttműködést az atomsorompó-szerződés betartásán őrködő szervezettel és annak ellenőreivel.

Irán állítólag 3 ezer centrifugát szerelt be a közép-iráni Natanzban létesített urándúsító üzemébe. Ekkora felszereléssel – teljes fordulatszámon megszakítás nélkül egy évig működtetve azt – elvileg egy darab atombomba építéséhez elégséges dúsított uránt is elő lehet állítani. Szakértők szerint azonban Irán egyelőre nincs a dúsításhoz szükséges technológia birtokában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik