Nagyvilág

Megszavaztatnák a palesztinokat Izrael elismeréséről

Mahmúd Zahar a londoni The Times pénteki számában megjelent interjúban arról is nyilatkozott, hogy a Hamasz által alakított kormány fontolóra veszi a tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel Izrael és a palesztin állam együttélésének lehetőségéről.

Ugyanakkor figyelmeztetett: Izraelnek és a nemzetközi tárgyalópartnereknek “nyújtaniuk kell valamit” cserébe az elismerésért.

Meghallgatjuk a javaslatokat, mielőtt válaszolunk. Ha azok világosak, és megfelelnek a palesztinok követeléseinek, dönthetünk. Ha nem, akkor meg kell kérdeznünk a lakosságot. Nem vagyunk Palesztina tulajdonosai – mondta Zahar, aki Gázában fogadta a brit lap tudósítóját. A palesztin külügyminiszter szerint az a legfontosabb, hogy tudják: mi a közel-keleti rendezést felügyelni hivatott kvartett – az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ – koncepciója a két állam együttélését illetően, és milyen alapon képzelik ezt el.

A Hamasz szélsőséges iszlám fegyveres mozgalom, amely megnyerte a januári palesztin parlamenti választásokat, mind a mai napig nem ismerte el a zsidó államot, sőt, annak elpusztítását hirdeti és mindeddig nem volt hajlandó lemondani az erőszakról sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik