Nagyvilág

Villepin békülne, a szakszervezetek ultimátumot adtak

Megbékélést hirdetett Dominique de Villepin az első munkavállalási törvény okozta, immár két és fél hónapos válságban. A szakszervezetek ugyanakkor ultimátumot adtak a kormánynak, hogy vonja vissza a törvényt április 17-ig, ellenkező esetben újabb tüntetések lesznek.

Villepin francia kormányfő, aki két nappal a több millió embert mozgósító keddi tüntetések után megbékélést hirdetett, és egyúttal leszögezte: véghez viszi „a foglalkoztatás csatájának küldetését”, amit Jacques Chirac államfő bízott rá, ezzel közvetve elutasítva a lemondására vonatkozó felszólításokat.

Csupán annyit ismert el, hogy valóban túl gyorsan próbálta keresztül vinni törvényt, mert – mint mondta – eredményeket akart felmutatni. A kormányfő ugyanakkor azt kérte a szakszervezetektől, hogy ismerjék el: a „rugalmasság” szükséges eszköz ahhoz, hogy mindenki munkához jusson.

A szakszervezetek és a diákok ultimátumot adtak a kormánynak: április 17-ig vonja vissza az első munkavállalásról szóló törvényt (CPE), amely lehetőséget ad a munkaadóknak, hogy két éven belül bármikor, indoklás nélkül felmondjanak a 26 éven aluli, első munkahelyükön dolgozó fiataloknak. Ellenkező esetben újabb tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik