Nagyvilág

Őrizetbe vették Ratko Mladics két rokonát

A szélsőséges nacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) egyik vezetője szerdán azt közölte, hogy a rendőrség őrizetbe vette a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics tábornok családjának két tagját.

A rendőrség a Mladics-család tagjainak lakásában végez házkutatatást, és néhány órával korábban két távolabbi rokonát, Miroslav és Vuko Jedicet őrizetbe vette – közölte Natasa Jovanovics a parlamentben a Beta hírügynökség jelentése szerint. Natasa Jovanovics “undorítónak” nevezte a rendőrségi akciót és felszólította kollégáit, hagyják el az üléstermet.

Megkezdődött a Mladic-család elleni nyílt nyomásgyakorlás. Náci módszereket alkalmaznak – közölte a párt egy másik vezetője, Milorad Mircsics, aki ugyanakkor nem közölt részleteket a családtagok elleni rendőri fellépésről. A szerb hatóságok egyelőre nem tudták a hírt megerősíteni.

A szerb Blic napilap szerdai számában megjelent interjúban Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze reményét fejezte ki, hogy Mladicot rövidesen a hágai törvényszék elé állítják.

A szökésben lévő Ratko Mladicot, a boszniai szerbek volt vezérkari főnökét népirtással vádolják a Szarajevó elleni, közel tízezer halálos áldozatot követelő ostromban, valamint a közel 8000 muzulmán életét kioltó srebrenicai népirtásban játszott szerepe miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik