Nagyvilág

Őrizetbe vették a Jukosz alelnökét

Sikkasztás és pénzmosás gyanújával őrizetbe vették és a moszkvai főügyészségen kihallgatták Vaszilij Alekszanjánt, a csődeljárás alá vont Jukosz orosz olajcég újonnan kinevezett alelnökét csütörtökön.

Gevorg Davgján, Alekszanján ügyvédje közölte, hogy gyanúsítotti minőségben állították elő védencét, de a hatóságok még nem ismertették a vádakat. Egy moszkvai kerületi bíróság csütörtök délelőtt hagyta jóvá a főügyészség által előterjesztett dossziét, amelynek alapján sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt büntetőjogi felelősségre vonhatják Alekszanjánt. A Yukos igazgatótanácsa kedden nevezte ki alelnöknek Alekszanjánt, aki addig a társaság jogi főosztályát irányította. Az igazgatótanács azért döntött így, hogy megpróbálja visszaszerezni a Yukos oroszországi vagyona feletti ellenőrzést.

A moszkvai döntőbíróság március 28-án felügyelő biztost rendelt ki a Jukosz élére, és június 27-re kitűzte a megrendült orosz olajcég elleni csődkereset érdemi tárgyalását. Két nappal később a döntőbíróság megtiltotta a vállalatnak külföldi részesedései eladását, valamint helyt adott Eduard Rebgun felügyelő biztos kérelmének, hogy engedélye nélkül a Yukos ne adhasson el semmilyen 30 millió rubelnél (alig több mint egymillió dollárnál) értékesebb vagyonrészt, és ne vihessen véghez jelentős változtatásokat olyan vállalatokban, amelyekben 50 százaléknál nagyobb részt birtokol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik