Nagyvilág

Jön az újabb hurrikánszezon

Nagy valószínűséggel egy a Katrinához hasonló erősségű hurrikán söpör majd végig az Egyesült Államokon – tették közzé előrejelzésüket a Colorado State University kutatói a hurrikánszezon kezdete előtt alig két hónappal.

Az Egyesült Államokban az idén folytatódik a heves hurrikánok időszaka – állítják tanulmányukban William Gray és Phil Klotzbach, a Colrado Egyetem kutatói. Továbbra is egy nagyon aktív atlanti medencét mutatnak előrejelzéseik a 2006-os trópusi ciklonévszakra, és annak valószínűsége, hogy a forgószelek az idei szezonban földközelbe érkeznek, jóval nagyobb, mint az eddigi években bármikor – állítja az elemzés.

Az előrejelzés új, a számok azonban nem, mivel a Colorado Egyetem kutatócsoportja kevés változást látott azokban a tényezőkben, melyek egy heves hurrikánszezonhoz elengedhetetlenek. A márciusig szerzett információk alapján idén július 1. és november 30. között mintegy 17 viharra, kilenc hurrikánra és öt különösen erős szélviharra lehet számítani.


Intenzív viharok

Az előrejelzést különös érdeklődés övezi, hiszen a tavalyi hurrikánszezonban 27 vihar pusztított, melyek összesen mintegy 80 milliárd dollár kárt okoztak, hasonlóan az előző két szezonhoz, amikor szintén példátlan pusztítás történt. A forgószelek fokozott aktivitása 2004. augusztus 13-án kezdődött, a 4-es erősségű Charley elnevezésű hurrikánnal, mely 150 km/órával söpört végig, de a tevékenység azóta sem enyhült, hiszen csak Floridát 10 különböző erősségű hurrikán sújtotta.

Az egyetlen tényező, mely elvághatja a hurrikánok útját, az az El Ninó vagy a La Nina áramlatokból származó erős szél. Jelenleg azonban gyenge La Nina-tevékenységet figyeltek meg, mely a hurrikánszezon alatt is maximum közepes erősségű lehet.


A statisztikák mást mutatnak


A tanulmány 81 százalék esélyt lát arra, hogy egy 125 km/óra sebességű hurrikán söpör majd végig Amerika partjainál, ugyanakkor hozzáteszik, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet pontosan megjósolni a kormányzó áramlatokat.

A kutatók jelezték, hogy a történelmi feljegyzések és a statisztikai törvények azt mutatják: elég kevés a valószínűsége, hogy a 2006 és 2007-es, illetve az azt követő hurrikánszezonok olyan erősségűek lesznek, mint amilyet 2004 és 2005-ben tapasztalhattunk.

A fokozott számú viharért sokan a globális felmelegedést hibáztatják, Gray azonban figyelmeztet, hogy egyelőre nincs és az elkövetkezendő évtizedekben valószínűleg nem is lesz hihető megfigyelésen alapuló bizonyítéka annak, hogy a globális felszíni hőmérsékletváltozás közvetlen kapcsolatban állna a hurrikánok intenzitásának növekedésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik