Nagyvilág

Heves összecsapások Franciaországban

Súlyos, bár rövid ideig tartó összecsapásokra került sor kedden a munkajogi reform elleni franciaországi tüntetések végén, melynek során 312 személyt vettek őrizetbe a hatóságok. A koprmány és a szakszervezet új törvényről tárgyalnak.

A francia fővárosban a rendőrség szerint 84 ezren, a szervezők szerint 700 ezren vettek részt a felvonuláson, amelyet 4000 egyenruhás és 250, tüntetőnek öltözött rendőr biztosított. Az első összecsapások a tüntetés végállomásán, a Place d’Italie téren robbantak ki.


Néhány száz fiatal üvegekkel, kövekkel és helyéből kiszakított útjelző táblák fémrúdjának segítségével kitört járdadarabokkal kezdte dobálni a helyszínről tudósító újságírókat és rohamrendőröket, akik könnygázzal oszlatták szét a tömeget. Egy személy súlyosan, kilencen pedig könnyebben megsérültek. A teret egy óra alatt kiürítették a rendfenntartó erők.


Új jogszabály készül


Hasonló összecsapásokra került sor Rennes-ben, Lille-ben, Grenoble-ban, Lorient-ban és Caenban a békés felvonulások végén. A hatóságok a nap folyamán összesen 312 rendbontót vettek őrizetbe, közülük 206-ot Párizsban. A szakszervezetek szerint több mint 3 millióan, a rendőrség szerint 1 millióan demonstráltak közel kétszáz felvonuláson a 26 év alatti munkavállalókat érintő, két év próbaidőt és ez idő alatt indoklás nélküli elbocsátást lehetővé tevő, első munkavállalásról (CPE) szóló törvény visszavonását követelve.


Bár Jacques Chirac francia elnök aláírásával múlt pénteken életbe léptette a törvényt, azt gyakorlatilag fel is függesztette. Az államfő kérésére a kormányzó Népi Mozgalom Uniója (UMP) és annak elnöke Nicolas Sarkozy belügyminiszter kedden egy új jogszabály kidolgozásába kezdett, amelyben a tüntetők által legvitatottabb pontokat módosítanák. A kormányzó párt parlamenti frakciójának meghívására a szakszervezetek vezetői és a képviselők szerdán tárgyalásokat kezdenek az új törvényről.


Életbe lépett, de nem érvényesíthető


A Franciaországban régen nem tapasztalt tiltakozási hullámot kiváltó jogszabály az alkotmánybíróság jóváhagyását és a francia államfő aláírását követően vasárnap lépett életbe. A szociális miniszter ugyanakkor jelezte, hogy az újfajta szerződés nyomtatványainak legyártását nem engedélyezi, és 220 ágazat vezetőjének levelet szándékozik írni, amelyben arra kéri őket, hogy ne írjanak alá első munkavállalási szerződést. Megfigyelők szerint ezzel az intézkedéssel a kormány – Chirac kérésének megfelelően – megtett „minden szükséges lépést, hogy a gyakorlatban egyetlen olyan első munkavállalásról szóló szerződést se írjanak alá”, amelyben a kétéves próbaidő lerövidítése és az ez idő alatti felmondás indoklása ne szerepelne.


A törvény e két levitatottabb pontjának módosítását magában foglaló új törvény előkészítését – a kormánypárti képviselőkkel szombaton folytatott megbeszélést követően – nem Dominique de Villepin kormányfő, hanem Nicolas Sarkozy belügyminiszter kezdte meg, a kormánypárt elnökeként. A miniszterelnök egy vasárnapi lapinterjúban elismerte, hogy a CPE jövője már nem rajta múlik, s az UMP nemzetgyűlési és szenátusi frakcióvezetőire hárul az új törvény szövegének megfogalmazása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik