Nagyvilág

Tetőzött az ár Csehországban – hét halott

Eddig heten haltak meg és ketten tűntek el a csehországi árvizekben, miközben tetőzött az Elba Észak-Csehországban. A folyók országszerte lassan apadni kezdtek.

A mentők továbbra sem találják azt a hatéves kisfiút, aki a Sokolov város közelében lévő Kraslice falu megáradt patakjába esett vasárnap délután játék közben, s elsodorta az ár. Hatósági jelentések szerint ugyancsak eltűnt az a 40 éves városi rendőr, aki vasárnap éjjel Brünnben esett a megáradt folyóba. Nagy a valószínűsége annak, hogy mindketten az életüket vesztették. Míg országszerte már lassan apadnak a folyók és a patakok, Észak-Csehországban továbbra is kritikus a helyzet.

Bár az Elba vízszintjének a növekedése keddre virradóra Ústí nad Labem környékén is megállt, egyelőre nem lehet beszélni a helyzet javulásáról. Frantisek Bublan belügyminiszter szerint a nehéz helyzet valószínűleg egészen péntekig fennmarad, mert a következő napokban esőt és felmelegedést jósolnak a régióban a meteorológusok.

Szükségállapot hét régióban

A felmelegedés felgyorsíthatná a hegyvidék magasabban fekvő területein a hóolvadást. Prágától északra Brandys nad Labem városkában a megárad Elba megrongált egy hidat, míg a 120 ezer lakosú Ústí nad Labem városban továbbra is víz alatt van a két híd egyike, ami bénítóan hat a közúti közlekedésre. Hasonló a helyzet a német határhoz közelebb fekvő Decínben is, valamint a két város között fekvő, folyó menti falvakban is. Hrensko, az ismert üdülőközpont, teljesen víz alatt van.

A régióból eddig mintegy 2500 személyt telepítettek ki, s napok óta sok száz lakásban nincs áram, mert a villanyelosztókat a víz miatt ki kellett kapcsolni. A kitelepített lakosok egyelőre nem térhetnek vissza otthonaikba. A rendőrség ismételten felhívta az autósok figyelmét, hogy kerüljék el a régiót.

A cseh kormány vasárnap éjjel hét régióban szükségállapotot hirdetett ki, hogy elősegítse a mentési munkálatokat. Bár a károk felmérése csak most kezdődik, Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter bejelentette, hogy a tárca ötmilliárd koronát javasol a károsultak megsegítésére. Anyagi segítséget jelzett a regionális fejlesztési miniszter is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik